Generic filters
Exact matches only

Ovo bi trebali da znate o antibioticima ukoliko ih koristite

Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast bakterija i primenjuju se u lečenju bakterijskih infekcija.

Antibioticima se leče bolesti izazvane bakterijama i oni nemaju nikakvo dejstvo protiv virusnih infekcija i zbog toga ih ne treba koristiti u slučaju gripa, kao ni kod lečenja oboljenja izazvanih gljivicama.

Ne bi trebalo da svaki kašalj rešavate antibioticima.

Uprkos tome, ovi važni lekovi se prečesto prepisuju u praksi. Posledica nesavesnog korišćenja antibiotika su otpornije bolesti.

Zato bi trebalo da znate kada i kako je najbolje uzeti antibiotike:

Procenite ozbiljnost situacije

Kod obične prehlade sasvim su dovoljni klasični lekovi protiv kašlja i prehlade. Ili još bolje, probajte s lekovima iz prirode!

Ipak, kod ozbiljnih bolesti poput upale pluća ili jake upale grla ne smete da zapostavite antibiotike jer to može da bude vrlo opasno, čak i za život.

Ciljano lečenje

Često se propisuju antibiotici širokog spektra, koji istovremeno deluju na više bakterija. Stručnjaci ipak smatraju da je bolje uzeti antibiotik namenjen za onu bakteriju koja je uzročnik bolesti. Ovo umanjuje moguću otpornost na delovanje antibiotika. Porazgovarajte o tome sa svojim lekarom kad vam zatreba antibiotik.

Pridržavajte se propisanog načina uzimanja leka

Kako bi antibiotici bili delotvorni, morate da se tačno pridržavati načina i doziranja koje je prepisao lekar. Ovo se naravno odnosi i na period uzimanja leka. Čak i ako vam se stanje poboljša nakon dan-dva uzimanja antibiotika, pijte lek do onog datuma koji vam je lekar propisao.

Uz antibiotik popijte veliku čašu vode, tako da telo može da optimalno iskoristi sastojke tablete.

Obnovite crevnu floru

Antibiotici deluju ne samo na bakterije koje uzrokuju upalu već i na zdrave bakterije u vašim crevima. Zato bi nakon terapije trebalo da brzo obnovite oštećenu crevnu floru, tako što ćete dnevno piti dva jogurta s probioticima.

Zaštitite se dodatno

Ukoliko uzimate pilule za kontracepciju, prilikom polnog odnosa se dodatno zaštitite kondomom. Antibiotici mogu da utiču na delovanje antibebi pilula.

Važna napomena: tokom uzimanja antibiotika alkohol je strogo zabranjen.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...