Generic filters
Exact matches only

Ovi simptomi ukazuju na preteran unos kafe (VIDEO)

Unos kafe! Prema nedavnoj studiji Evropskog društva kardiologa, prihvatljivo je popiti dve do tri šoljice kafe dnevno.

Primećeno je i da sve vrste kafe (mlevena, instant i ona bez kofeina) imaju pozitivne efekte na ljudsko zdravlje.

Međutim, ako spadate u osobe koje prekoračuju preporučene doze, onda treba uzeti u obzir i moguće posledice:

Osećaj teskobe

Tipična šoljica kafe sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili četiri kafe, uneli biste oko 500 miligrama kofeina dnevno.

Jedna studija je pokazala da preterano konzumiranje pomenute supstance može dovesti do visokog nivoa stresa, teskobe, pa čak i depresije.

Istraživanje govori da konzumiranje više od 1000 miligrama kofeina sedmično može biti indikator visoke anksioznosti. Zato je vreme da promenite navike.

Loš san

Kafa može da uzrokuje i probleme sa spavanjem, naročito ako popodne imate naviku da uživate u ovom napitku. Mada postoje mnoge zdravstvene prednosti redovnog ispijanja kafe, svođenje dnevnog unosa na minimum, i to ujutru, može doprineti kvalitetnijem spavanju noću.

Ubrzani otkucaji srca

Iako je jedna studija pokazala da ispijanje 100 miligrama kofeina, u razmaku od sat do pet sati, nije uzrokovalo ubrzane otkucaje srca, konzumiranje značajnih količina može dovesti do promene srčanog ritma, ali za to je potrebna značajna količina kofeina.

Trema

Ako osetite drhtanje posle previše popijenih šoljica kafe – to se može definisati kao predoziranje kofeinom, što može izazvati glavobolju, tremu, poteškoće sa spavanjem i, već pomenuti, ubrzan rad srca.

Umor

Kada se osećate umorno normalno je da posegnete za šoljicom kafe.

U jednoj studiji, u kojoj su učesnici dobili određene količine kofeinskih napitaka za jačanje energije, njihovo redovno ispijanje, naročito onih sa šećerom, uzrokovalo je mentalni umor kod ispitanika.

Zato kada planirate da spavate, nemojte posezati za kafom jer ćete ostati budni, a poremećen san će kasnije tokom dana izazvati još veći umor

Foto pexels
Komentari
Loading...