Ovi razlozi će vas naterati da jedete masline

Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje.

masline

A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Masline imaju mononezasićene masti i vlakna. Ove dve komponente vas čine zadovoljnim i sitim. Osim toga, masline imaju i “negativan unos kalorija”, što znači da je potrebno više kalorija za varenje masline od same masline. A tu su i one dobre masne kiseline koje stimulišu proizvodnju adiponektina – hemikalije koja sagorijeva masti pet sati nakon uzimanja.

Štiti srce

Glavna masna kiselina koja se nalazi u maslinama je oleinska kiselina.

Otkriveno je da ova zdrava mast poboljšava zdravlje srca, reguliše nivo holesterola i štiti LDL holesterol (loš holesterol) od oksidacije. Neke studije su otkrile da masline i maslinovo ulje mogu smanjiti krvni pritisak.

Jača imuni sistem

Masline sadrže antioksidante, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka.

Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju telo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Štiti od nekih tipova kancera

Zbog sposobnosti masline da podstakne vaš imuni sistem i zaštiti od bolesti, ona takođe ima moć da zaštiti ćelijske membrane od raka.

Mnoge studije potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne sprovode testovi, zanimljivo je primetiti da je u mediteranskoj regiji odakle masline potiču i gde se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim zemljama.

Poboljšava pamćenje

Oleuropein nije samo od pomoći u održavanju zdravlja vašeg tela, već i vašeg uma!

Polifenoli pomažu u smanjivanju oksidativnog stresa u mozgu i kao rezultat mogu pomoći u poboljšanju pamćenja. Istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za neurohirurgiju Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da polifenoli poput onih koji se nalaze u maslinama imaju pozitivan uticaj na moždane funkcije.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...