Ove žitarice bi trebalo da jedete

Poznati kardiolog Aleksandar Mijašnikov otkriva najkorisnije žitarice za ljudsko zdravlje

Ovsene pahuljice

Ova namirnica posebno je cenjena od strane kardiologa zbgo visokog udela biljnih vlakana i proteina beta-glukana. Ovi proteini su nezamenljivi u izgradnji zdravih ćelija, dok vlakna iz ovsenih pahuljica sprečavaju apsorpciju holesterola u krvotok i smanjuju ukupni nivo holesterola, što je veoma važno za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema.

Uprkos tome što su bogate kalrojama (na 100 grama 300 kalorija), dr Mijašnikov preporučuje ovsene pahuljice ne samo za doručak, već i za večeru, u formi kaše napravljene od pahuljica i vode ili jogurta. Ovako spremljena ovsena kaša dugo će vas držati sitim, bez naglih skokova šećera u krvi. To će dalje uticati da se balansiraju navike u ishrani i izbegnu noćni napadi gladi.

Dr Mijašnikov kaže da su ovsene pahuljice najbolja žitarica na svetu, ali, podrazumeva se, misli na neprerađenu varijantu i ističe da nikako ne bi trebalo kupovati gotove kaše sa raznim dodacima.

Ječam

Ječam je takođe jedna od najzdravijih žitarica, prema ovom kardiologu. Naravno, i ovde se ne misli na gotove kaše sa ječmom. Ovo zrno sadrži dosta prirodnih proteina, vitamina B, a ima i druge važne nutrijente, doduše u tragovima. Osim toga, ječam sadrži važnu aminokiselinu lizin, koju telo ne može samo da proizvede.

Lizin je važan gradivni element proteina, a uključen je i u izgradnju jakog imunog sistema. Poznato je i da snižava nivo triglicerida u krvi, koji su odgovorni za nastanak arterijskog plaka. U kombinaciji sa vitaminom C, lizin formira lipoproteine i čisti krvne sudove. Ova aminokiselina neophodna je i za formiranje mišića.

Dr Mijašnikov preporučuje da konzumirate ječam ujutru sa puterom, ili za večeru uz pečurke.

Intergalni pirinač

Ovaj pirinač bogat je vitaminom B i dragocenim vlaknima, koja pomažu stabilizaciji holesterola. Dr Mijašnikov posebno naglašava da je beli pirinač običan ugljeni hidrat bez ikakvih benefita za telo i da vaš izbor uvek bude braon žitarica.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...