Ove simptome ne smete ignorisati

Prevencija je majka lečenja, a uočavanje najranijih simptoma raka sprečiće da se ta opaka bolest zapravo nikad ni ne dogodi.

ftr

Ipak, mnogi simptomi se najčešće ignorišu.

Iako niže navedeni simptomi ne znače ono najgore, reč je zdravstvenim poremećajima koji mogu biti pokazatelj i većeg zla pa ih ako su učestali, nikako ne bi trebalo ignorisati.

Detaljan lekarski pregled sprečiće da nešto što se shvata zdravo za gotovo ne preraste u opaku bolest.

Deset najčešćih simptoma raka:

Pištanje ili kratak dah

Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboleli od ove bolesti kažu da su primetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje u plućima.

Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu.

Hronični kašalj ili bol u grudima

Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis.

Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo u ciklusu koji se ponavlja.

Česte groznice ili infekcije

To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih ćelija koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo uzrokuje proizvodnju abnormalnih belih krvnih zrnaca usled čega zdrava bela krvna zrnca ne mogu se efikasno bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripu.

Poteškoće u gutanju

Najčešće povezivane s rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.

Otečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama

Uvećane limfne žlezde ukazuju na promene u limfnom sistemu, što može biti znak raka.

Primera radi, čvorić ili povećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.

Prekomerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje

Ovaj simptom može biti pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može biti znak leukemije.

Stvaranje modrica na “čudnim” mestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i grudima još jedan simptom koji ne treba ignorisati.

Bol u stomaku ili karlici

Sam po sebi, bol u karlici može značiti više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta.

Rektalno krvarenje ili krv u stolici

Jedan od prvih simptoma raka debelog creva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često mešaju sa hemoroidima. Ukoliko primetite spomenute simptome, odmah se obratite lekaru.

Neobjašnjiv gubitak težine

Ukoliko primetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promene u ishrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine može biti rani znak raka debelog creva i drugih probavnih karcinoma; to može biti i znak raka koji se proširio na jetru i koji utiče na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.
Neobjašnjive promene na noktima

Neobjašnjive promene na noktima mogu biti simptom različitih tipova raka. Braon ili crne crte ili tačke ispod nokta mogu ukazivati na rak kože. Bledi ili beli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcioniše ispravno, što može biti i znak raka jetre.

Komentari
Loading...