Ove simptome ne smete da zanemarite

Iako većina simptoma koje osetimo nisu razlog za brigu, postoje neki koje nikako ne bi trebalo ignorisati.

348578475c7138917198b183369922 w640

Lekari upozoravaju da treba pažljivo da osluškujemo signale koje nam šalje naše telo. Ovo je lista svakodnevnih simptoma koji mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja.

Abdomenalni bol

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdomenalni bol znak je da se morate javiti lekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol – zatvor, pucanje ciste na jajniku, oštećena aorta, napad slepog crijeva….

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima

Ovi bolovi najčešći su simptom srčanog udara, ali razlog njegove pojave može da bude i bezazleniji, kao što je istezanje mišića. Ako je povezan sa srčanim udarom obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čoveka počinje da obliva hladan znoj i nesvestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti lekaru.

Nedostatak daha

Ako ostanete bez daha bez ikakvog razloga, to može ukazivati na plućnu emboliju. Takođe, ovo može biti znak za astmu, pneumoniju ili napad panike.

Iznenadna glavobolja

Za mnoge je glavobolja svakodnevni deo života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahteva pažnju lekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i nepodnošljivog je intenziteta, to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahteva momentalnu hospitalizaciju.

Stalna žeđ

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, telo tera bubrege da proizvode više urina kako bi se rešili viška glukoze, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja.

Ispucali kapilari na licu

Tanki crveni kapilari na obrazima ili nosu uglavnom ukazuju na povišen krvni pritisak i sklonost ka oboljenjima disajnih organa.

Plavičasti kapilari u mnogim slučajevima ukazuju na slabo srce. To je znak da srce ne pumpa dovoljno krvi, da krv ne dobija dovoljnu količinu kiseonika i zato deluje plavičasto.

Depresija i gubitak kilograma

Depresija i gubitak apetita često prethode raku gušterače, a neki od ranih simptoma su i tamni urin i stolica boje gline, kao i promene boje kože. Sve su to ozbiljni simptomi zbog kojih se treba obratiti lekaru.

Krv u stolici

Ako imate proliv ili zatvor koji traje više od nekoliko dana ili rektalna krvarenja, tamnu stolicu i krv u stolici to može biti razlog za zabrinutost. Ovo bi mogli biti, kako upozoravaju lekari, simptomi raka debelog creva.

Uvećani limfni čvorovi pod pazuhom

Znakovi upozorenja za rak dojke mogu biti različiti za mnoge, no najvažnije je paziti na promene u izgledu dojki i bradavica. Zadebljanja na dojki ili ispod pazuha mogu biti simptomi ove opake bolesti. Pripazite i na crvenilo na dojci, što takođe može biti znak raka dojke. Promene u veličini, obliku i boji mladeža i pega mogu biti znak melanoma.

Promuklost

Čest kašalj i promuklost mogu biti znak raka pluća, a promuklost može biti znak i raka grkljana ili štitnjače. I bol u ramenu može biti znak tumora koji raste.

Suva i oštećena kosa

Ako ovakvo stanje kose traje mesecima, a uz to se ubrzano gojite iako ništa niste promenili u ishrani, ako vam je vrat deblji, a koža hrapavija nego obično, onda se možda radi o oslabljenoj funkciji štitne žlezde. Ona proizvodi nedovoljnu količinu hormona, koji, na primer, podstiču metabolizam u ćelijama. Samim tim, kosa ne dobija dovoljno hranljivih supstanci i zbog toga je suva i oštećena.

Otečeni kapci

Često otečeni kapci posledica su gomilanja tečnosti u gornjim i donjim kapcima. Do toga može doći i zbog poremećaja funkcije bubrega i bešike, odnosno akutne i hronične upale. Bubrezi i bešika regulišu nivo vode u organizmu. Otečeni kapci takođe mogu biti znak iscrpljenosti i poremećaja rada srca.

Promenjena boja noktiju

Nokti bi trebalo da budu ružičasti i gotovo glatki. Ako su žućkasti ili beli, to je ozbiljan znak za uzbunu. Ako nedostaju važne hranljive supstance, njihova boja se menja. Žuta boja ukazuje na oboljenja jetre kao što je žutica, a beli nokti bi mogli biti prvi znak hroničnog zapaljenja creva ili oboljenja bubrega.

Izraženi podočnjaci

Svako od nas ponekad ima tamne podočnjake, ali ako potraju nekoliko nedelja, mogu da ukažu na različite unutrašnje tegobe i neke ozbiljne poremećaje u organizmu.

Plavocrni podočnjaci mogu biti posledica nedostatka gvožđa u krvi, na primer usled pogrešne ishrane ili obilnog krvarenja tokom menstruacije. Braonkastocrni podočnjaci ukazuju na probleme u radu jetre i žuči ili poremećaje sna zbog pogrešne upotrebe tableta za spavanje ili prevelikog stresa.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...