Generic filters
Exact matches only

Ove namirnice su mnogo štetnije za srce nego holesterol

Namirnice! Konzumiranje hrane koja je dobra za srce do sada je bilo prilično jednostavno. Izbegavajte hranu s puno holesterola i soli i preskočite masne delove mesa – nije lak zadatak ali barem ste znali šta da radite.

 

Međutim, nova istraživanja malo su zakomplikovala sve ove savete. Samo u poslednjih nekoliko godina studije su otkrile kako holesterol, natrijum i mast, klasični negativci za srce, nisu toliko štetni koliko se do sada mislilo, piše Net.hr 

Čak bi i zasićene masti mogle biti oslobođene krivice – iako je istina da su zasićene masne kiseline povezane sa srčanim oboljenjima, konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati nivo zasićenih masti u vašoj krvi.

Drugim rečima, ako hrana sadrži neku komponentu, konzumacija te hrane neće nužno povećati njen nivo u vašem organizmu. Ipak, i dalje je jako bitno što jedemo, te pročitajte koju hranu bi svakako trebalo da izbegavati ako želite da očuvate zdravlje vašeg srca

Gazirani sokovi 

Takozvani “jednostavni šećeri”, poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu da podstaknu upalne procese i povećaju nivo šećera u krvi.

Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne sudove i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Što više gaziranih sokova konzumirate, veći je i rizik.

Pečeni deserti 

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni sirup, javorov sirup, med i ostale zaslađivače može da uzrokuje viši nivo oksidativnog stresa.

Kao rezultat, poslastice kao što su pite i torte mogu dovesti do začepljenja krvnih sudova hipertenzije, probemima sa srcom i ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati krcati su šećerom i raznim aditivima, koji nikako nisu dobri za vaše srce.

Začini poput kečapa i preliva za salate, kao i kupovni umaci za testeninu, hleb i nemasni jogurt najčešći su izvori šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Margarin 

Maslac nije štetan za vaše srce, potvrdila su nedavna istraživanja. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni delovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu da stvore nevolje s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome da li je li crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih delova mesa.

Viršle i kobasice 

Obrađeno meso kao što su viršle i kobasice najčešće su krcate raznim aditivima, koji se dovode u vezu sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Iako još uvek nije poznato tačno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

 

Pročitajte više:

 

Izvor: B92 Foto: Pixabay

Komentari
Loading...