Ove lekovite biljke treba da imate u svojoj kući

Neke lekovite biljke se koriste za lečenje specifičnih oboljenja, dok druge imaju generalno pozitivan efekat na naše zdravlje ako se redovno koriste.

Mnoge biljke koje pripadaju ovoj drugoj grupi su našle svoje mesto u kulinarstvu kao začnisko bilje. Vaša medicinska bašta bi trebalo da ima takvo bilje koje je pored toga što je dobro za opšte zdravlje jednostavno za uzgajanje.

1. Aloe vera

Aloe vera je opšte poznata kao biljka koja blagotvorno deluje na kožu. Ovo je zaista opšte poznata i često korišćena biljka jer je generalno bezbedna za korišćenje i ne zahteva nikakvu dodatnu obradu pre upotrebe. Redovna je u baštama, bilo da je uzgajate u zemlji ili u saksijama.

Aloe vera lepo napreduje na sunčanim i toplim mestima gde nije izložena mrazu. Ubraja se u kaktuse i zahvaljujući svojim debelim listovima punim soka dobro podnosi sušu te ne zahteva često zalivanje ni puno brige, a uspeva i na tlu lošijeg kvaliteta. Širi se spontano pa možete početi sa svega jednom ili dve biljke koje će se kasnije samo stalno razmnožiti. Postoji više vrsta aloje i nisu sve jestive, niti imaju lekovita svojstva koja ima Aloe vera.

Želatinasta, bezbojna pulpa iz zrelih listova može da se nanese na manje posekotine i opekotine, kao i na suvu, ojedenu ili oštećenu kožu. Odlično hidrira, deluje antiupalno i ima blago antimikrobno dejstvo. Pulpa iz lista može i da se jede. Redovna primena sprečava zatvor i rešava brojne digestivne probleme, uključujući i ulcerozni kolitis kao i sindrom iritiranih creva.

2. Nana (Mentha piperita)

Ovaj prirodni hibrid metvice i vodenice ima široku upotrebu u proizvodima za dentalnu higijenu, umirujućim balzamima, ali i slatkišima. Vrlo verovatno, jedna od najstarijih lekovitih biljaka poznatih čoveku. Postoje istorijski spisi koji potvrđuju da se nana koristila kao lek još pre hiljadu godina. Najbolje je uzgajati je u delu bašte gde ima dovoljno vode i prostora za širenje.

Popijte šolju čaja od šake listova nane da umirite nervozan stomak, da olakšate bol ili da smanjite gasove. Kada krenete na put, ponesite sa sobom i par grančica nane. Mirišite ih povremeno da sprečite mučninu i povraćanje izazvane vožnjom.

Mentol, aktivna materija koja se nalazi u izobilju u nani kao i u drugim aromatičnim biljkama, članovima familije mente, rashlađuje kožu. Napravite oblogu od lišća nane i privijte na kožu da ublažite svrab ili peckanje usled alerija ili raznih upalnih stanja. Ima blago anagletsko dejstvo, ublažava glavobolju i bolove u mišićima.

3. Timijan (Thymus vulgaris)

Ova višegodišnja biljka, sitnog aromatičnog lista je odličan dodatak svakoj kolekciji lekovitog bilja. Timijan se lako uzgaja na sunčanim mestima i uspeva na stenovitom tlu. Dobro podnosi i letnju žegu i zimski mraz. Karakterističan miris majčine dušice potiče od isparljivog ulja koje timol sadrži i koje se lako oslobađa i pri najblažem dodiru. Mnoge biljke sadrže ovo antiseprično fenolno jedinjenje, ali ulje timijana sadrži više od 50% timola.

Koristite rastvor timijana za grgljanje da biste se rešili neprijatnog daha i afti u ustima. Može da pomogne kod upale grla i krajnika. Mrvljeni sveži timijan kada se privije uz vrat, smanjuje infekciju grla. Udisanje isparenja majčine dušice ublažava nervnu iscrpljenost.

Najbitnija upotreba timijana je kod infekcija respiratornog trakta. Ekstrakt timijana se uzima oralno da ublaži bronhitis, kongestiju grudi i hrapavog kašlja. Kašičica ekstrakta timijana smešana u istom odnosu sa medom, može da se daje podeljeno na doze i vrlo maloj deci.

4. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Ruzmarin je drvenasti žbun i zaslužuje počasno mesto u svakoj bašti što zbog svojih lekovitih dejstava, što zbog kulinarstva. Iako ne izgleda ni nalik drugim biljkama iz familije mente, i ruzmarin se ubraja u ovu familiju. Iz drugog dela latinskog naziva officinalis, zaključujemo da se ruzmarin smatrao lekovitim još od antičkog doba, a danas se smatra da je koristan za opšte zdravlje i vitalnost čitavog organizma, pre nego za neku specifičnu boljku.

Odavno se smatra da je ruzmarin dobar za pamćenje i da podstiče bolju memoriju, a od skora su i neke studije to potvrdile. Pokazalo se da karnozična kiselina iz ruzmarina sprečava oštećenje mozga i neurodegeneraciju hipokampusa indukovanu beta-amiloidnim peptidima. Ovi peptidi se javljaju kod Alchajmerove bolesti. Druga studija je potvrdila da ulje ruzmarina poboljšava kognitivne funkcije i usporava starenje mozga. Njegov potencijal u lečenju raka je takođe obećavajući.

Ruzmarin možete da uzgajate u saksiji ili da ga posadite direktno u zemlju i napravite lepu aromatičnu ogradu u svojoj leovitoj bašti. Koristite lišće redovno u kuvanju i za spremanje čaja za maksimalne benefite.

5. Kamilica (Chamaemelum nobile)

Ni jedna lekovita bašta ne može biti kompletna bez cveta kamilice. Od njega se može napraviti umirujući čaj koji može da umiri uznemireni um kao i kolike kod beba. Njena široka upotreba u mnogim kulturama i za mnoge boljke je dovoljan dokaz o bezbednosti i delotvornosti kamilice.

Postoji više od jedne vrste kamilice, ali ona koja je nama potrebna je rimska kamilica – Chamaemelum nobile. Ova dlakava biljka ima fino podeljene listiće i bele cvetiće koji podsećaju na belu radu sa jarko žutim tučkom. Ali, ovaj opis nam ne pomaže mnogo da razlikujemo rimsku od nemačke kamilice. Zbog toga su latinska imena važna da bismo utvrdili o kojoj vrsti tačno se radi.

Ako uzgajate kamilicu možete napraviti čaj od svežih cvetova ili ih sasušiti i sačuvati za kasniju upotrebu. Uzmite šaku ovih cvetića i prelijte ih kipućom vodom. Ostavite da odstoji 15-20 minuta i procedite. Popijte po šolju ovog umirujućeg napitka kada se osećate anksiozno ili uznemireno ili pre spavanja u slučaju da ne možete da zaspite.

Supena kašika ili dve bi trebalo da umiri kolike kod beba i da ublaži stomačne bolove kod male dece. Koristite je i za grgljanje da ublažite afte u ustima ili napravite kupku za kožu zahvaćenu ekcemom.

6. Neven (Calendula officinalis)

Neven sa svojim jarko žutim ili narandžastim cvetom je izuzetno lep detalj u svakoj bašti. Nije preterano probirljiv po pitanju plodnosti tla ili pH vrednosti te ga je lako uzgojiti čak i iz semena. Može biti jednogodišnja ili višegodišnja biljka zavisno od zone rasta.

Jestivi cvet može da se primenjuje za lečenje gotovo svih problema sa kožom. Mogu se praviti obloge od latica za tretiranje opekotina od sunca ali i za čišćenje kože od akni i nečistoća. Može se koristiti kao antiseptik kod manjih posekotina i oštećenja kože. Zaustavlja krvarenja i smanjuje upalne procese na koži. Mnoge kreme za kožu sadrže ekstrakt nevena kao aktivnu supstancu.

Čaj napravljen od cveta nevena se uzima da olakša probleme proširenih vena i da olakša digestivne tegobe

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...