Generic filters
Exact matches only

Ove dve biljke će vam pomoći kod problema sa varenjem (VIDEO)

Takozvane prokinetičke biljke potpomažu varenje tako što olakšavaju prolaz sadržaja kroz creva, a među njima su dve najefikasnije.

Đumbir

Jedna šolja napitka od ovog praha može da pomogne u snižavanju holesterola i krvnog pritiska

Đumbir je prokinetička biljka broj jedan prema travarima.

Osim što modulira inflamatorni odgovor, ima antivirusni efekat i stimuliše cirkulaciju, efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu.

Od davnina se koristi za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje creva, što je veoma korisno za osobe koje pate od gastropareze (otežano pražnjenje želuca u dvanaestopalačno crevo zbog poremećene pokretljivosti želuca).

Dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Artičoka

Ovo je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta.

Dok đumbir više deluje na pokretljivost creva u celini, artičoka jače deluje na pokretljivost tankog creva, stimulišući lučenje žuči i olakšavajući probavne enzime da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

Odličan je izbor ako imate problema sa neredovnom stolicom ili imate poteškoća sa varenjem hrane.

Artičoke se mogu ugraditi u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća, a preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38 g dnevno za muškarce i 21-25 g dnevno za žene.

Foto pexels
Komentari
Loading...