OVAKO NAS TRUJU! Ovo su NAJNEISPRAVNIJE namirnice koje kupujete svakodnevno

Antibiotici, bakterije, istekao rok, nepravilno skladištenje…

U proizvodima od mleka i mesa u 2015. najčešće su otkrivane bakterije, dok su kod peciva glavni problem bili neuredni pogoni

Hleb, peciva, sir, kajmak, ćevapi, pljeskavice i rolovano meso “najprljaviji” su prehrambeni proizvodi u prodaji u Srbiji. U proizvodima od mleka i mesa u 2015. najčešće su otkrivane bakterije, dok su kod hleba, peciva i brašna glavni problem bili neuredni proizvodni pogoni.

prodavnica

Antibiotici u medu, bakterije u siru

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, navodi koji su najveći problemi u prehrambenoj industriji na koje su oni nailazili

– Treba raditi analize prisustva herbicida i pesticida u proizvodima, koje bi pokazale upozoravajuću sliku stanja. Naše analize su pokazivale ostatke antibiotika u medu, a u domaćim sirevima bilo je dosta patogenih bakterija. Ozbiljno stanje bilo je i kod mlevenog mesa za pripremu ćevapčića u kioscima i restoranima, dok je u voćnim sokovima bilo hemijskih supstanci koje ne bi trebalo da sadrže – ističe Bogosavljević.

Primese u proizvodima i istekao rok trajanja najviše su upadali u oči potrošačima koji su u 30 odsto slučajeva bili u pravu kad su se žalili inspekcijama.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica nehigijensko postupanje s hranom, loša ili nedovoljna termička obrada, kao i neuslovno čuvanje kvarljive robe.

 

– Veterinarska inspekcija najčešće je utvrđivala mikrobiološku neispravnost u hrani koja nije termički obrađena. To su mlečni proizvodi – sir i kajmak, zatim u usitnjenom oblikovanom mesu – ćevapima i pljeskavicama, kao i mesu koje je podvrgnuto fizičkoj obradi (otkošćeni pileći batak, ražnjići, rolovano meso, mesni poluproizvodi).

 

Naročito skrećemo pažnju na hranu poput sira i kajmaka, koja je podložna brzom kvarenju, a koja se u toplim danima prodaje na tezgama i iz gepeka automobila umesto iz rashladnih vitrina – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

mesara
Loša higijena

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da kod proizvoda biljnog porekla najviše problema ima u proizvodnji.

– Na prvom mestu nisu uspostavljeni sistemi bezbednosti hrane (HACCP), zatim nedovoljno uspostavljena sledljivost sirovina, a na kraju higijena pogona – tvrde u Ministarstvu poljoprivrede i naglašavaju da se švercovana roba koju inspektori zateknu na pijaci ne kontroliše, već se odmah šalje na neškodljivo uništavanje.

SD/Kurir

Komentari
Loading...