Generic filters
Exact matches only

Ovaj vitamin je neophodan u letnjim mesecima: Leči depresiju, a umor i iscprljenost su prošlost!

Veoma je važan...

Magnezijum je delotvoran kao pomoć kada imate glavobolju, problem s probavom ili menstrualne bolove.

 

Osim toga, magnezijum pomaže kada ste napeti, pod stresom, patite od nesanice, hroničnog umora ili se bavite sportom. Kako biste uneli dovoljne količine ovog minerala važno je obratiti pažnju na ishranu i u jelovnik uvrstiti namirnice bogate ovim mineralom.

 

Manjak magnezijuma takođe znači da se i brže umarate tokom fizičkih aktivnosti, potrebno vam je više kiseonika i imate veći broj otkucaja srca.

Regulacija telesne temperature po vrućini

Kada ste izloženi visokim temperaturama organizam funkcioniše ubrzano kako bi se rashladio i održao balans između toplote koju prima i one koju gubi. Znojenje je prirodan proces koji nam pomaže da se rashladimo. Kada temperatura tela raste, organizam automatski otpuštata slane tečnosti iz znojnih žlezda kako bi se rashladio.

Kada se znojimo gubimo i elektrolite koje možemo nadoknaditi nekim napicima, ali tu je kao pomoć i magnezijum koji će regulisati telesnu temperaturu i tako otklonititi pritisak na organizam.

 

Simptomi nedostatka magnezijuma

  • Nepravilni otkucaji srca, aritmija
  • Grčevi u mišićama, trnjenje u rukama ili nogama
  • Umor i iscrpljenost, depresivno raspoloženje
  • Osećaj anksioznosti, neraspoloženje, hronični stres
  • Učestale glavobolje, zujanje u ušima

Kako do potrebnih količina magnezijuma?

Mnogo je načina na koje možete uneti magnezijum u organizam, ali najbolje je putem hrane.

Na sreću, bezbroj je ukusnih namirnica punih magnezijuma, a možete ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama, smeđem (integralnom) pirinču, mlečnim proizvodima, semenkama, mesu, morskim plodovima i ribi. Preporučuje se unos oko 250-300 miligrama dnevno.

Tu su naravno i suplementi koji sadrže magnezijum i možete ih lako pronaći. Loša vest vezana za magnezijum je ta da čak i ako hranom unesete dovoljne količine tog minerala na dan, što je za žene otprilike 300, a za muškarce oko 400 mg, vaš će organizam od toga apsorbovati – samo trećinu.

Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...