Generic filters
Exact matches only

Ovaj čaj ima posebna lekovita svojstva

Čaj od lista oraha sadrži tanine (poput onih iz zelenog i crnog čaja) i kao njihov izvor odličan je u borbi sa dijarejom – ove materije deluju tako što „skupljaju tkiva“ – duž celog digestivnog trakta sprečavaju prevelik izlazak tečnosti i čuvaju nas od dehidracije kod proliva.

caj orah

Upravo zbog tanina imamo osećaj skupljenih i suvih usta kada pijemo taninske čajeve – isto dejstvo imaju na sve sluzokože

Ovaj čaj sadrži i mali procenat vitamina C, no kako se on gubi na 60 stepeni, dobar dodatak čaju bi bilo nekoliko kapi limuna, kako će vitamin C smanjiti ometajuće dejstvo tanina na apsorpciju gvožđa (o ovome treba voditi računa u slučaju anemije, zdravi ljudi manje su ugroženi malapsorpcijom Fe zbog tanina).

Naše bake su čaj od lista zelenog oraha koristile i kako bi očistile krv, podstakle metabolizam, dobile energiju, ali su ga upotrebljavale i kao tonik za kožu, te za čišćenje rana i ranica.

Čaj od lista oraha takođe se koristi kod preteranog znojenja. Tada treba piti od dve do tri šolje čaja neko vreme, te napraviti pauzu. U iste svrhe ovaj čaj se koristi i za spoljnu upotrebu, a takva upotreba preporučuje se u narodnoj medicini i protiv opadanja kose.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...