Generic filters
Exact matches only

Ova vrsta oraha je najbolje rešenje za zdrave i čvrste kosti (VIDEO)

Orah makadamije bogat je izvor vitamina, posebno vitamina A, B i C, koji osnažuju metabolizam i njegovu ravnotežu.

 

Vitamini deluju na zdravlje kože, kose i noktiju, kao i na zdravlje kostiju mišića i vezivnog tkiva.

Osim vitamina, tu su i proteini poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka i fosfora.

S obzirom na veliku količinu proteina, makadamija takođe snižava holesterol i povišeni krvni pritisak.

Makadamija orah prava je superhrana i izvor energije. Većinom ga konzumiraju sportisti koji se bave raznim aktivnostima te im je potrebno više energije nego što telo može dobiti iz svakodnevne ishrane.

Makadamija takođe sadrži čak 70 odsto zasićenih masnih kiselina kojima smanjuje rizik od pojave raka.

Makadamija orah može pomoći u regulaciji telesne težine i gubitku neželjenih kilograma na način da podstiče mršavljenje, sagorevanje masnoće i smanjuje apetit.

Ulje za negu

Hladnim ceđenjem plodova makadamije na temperaturi do 35 stepeni C dobija se aromatično ulje blago žućkaste boje i karakterističnog bademastog mirisa.

Specifično je po neuobičajeno visokom sadržaju palmitoleinske kiseline, koja se nalazi u sastavu lipida mladog epiderma.

Starenjem udeo ove kiseline u koži opada, zbog čega je ulje makadamije izuzetno pogodno za starije osobe i uopšte ishranu kože kojoj je potrebno smanjenje ili sprečavanje pojave bora.

Zdrave masti

Biolozi američkog Državnog univerziteta u Pensilvaniji tvrde da makadamija orasi i ulje snižavaju nivo lošeg holesterola i doprinose zdravlju srca.

Ističu i da obavezno treba da budu deo zdrave ishrane, jer sadrže viši nivo monozasićenih masti u odnosu na ostalo koštunjavo voće.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...