Ova vrsta kofeina opasna je po zdravlje!

Iako se kafa smatra supernamirnicom, njen glavni sastojak, kofein, može biti smrtonosan ako se konzumira u puderastom obliku (poput praška).

kof

Američka agencija za hranu i lekove upozorila je javnost na ovu opasnost te je poslala pismo distributerima kofeina u prahu, ističući da njihovi proizvodi predstavljaju rizik za kupce. Kako ističe FDA, razlog smrtonosne opasnosti kofeina u prahu jest činjenica da se njime lako zabunom predozirati.

“Razlika između sigurne količine i one toksične kofeina u prahu vrlo je mala”, istakli su iz Agencije te dodali da je “sigurnu dozu vrlo teško izmeriti kuhinjskim pomagalima”.

Kofein u prahu o kom je reč inače se koristi za pripremu raznih energetskih pića u kućnoj radinosti, a jedna čajna kašičica kofeina u prahu ravna je 28 običnih šoljica kafe. Dve takve kašičice mogu ubiti odraslu osobu. Drugim rečima, konzumirate li pet grama kofeina u prahu, isto je kao da ste popili od 50 do 75 šoljica kafe. Sigurna doza kofeina u prahu iznosi do 200 miligrama.

Kofein u prahu uglavnom se prodaje u paketićima od po 100 grama. Velike doze mogu izazvati nuspojave poput visokog krvnog pritiska, ubrzanog lupanja srca, pa čak i smrt.

Zelena kafa
Komentari
Loading...