Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja pacijenata obolelih od te bolesti.

11502983125a994fc82eeee295904518 v4 big

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja ljudi obolelih od te bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u proseku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dve porcije (28 grama) orašastih plodova, zabeleženo je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata.

“Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne telesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog creva”, rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92

Komentari
Loading...