Ova namirnica je najbolji saveznik u borbi protiv raka debelog creva

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje jedne grupe namirnica znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja pacijenata obolelih od te bolesti.

 

Studija Centra za istraživanje kancera na Jejlu pokazala je da redovno konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje šanse za povratak raka debelog creva i povećava stopu preživljavanja ljudi obolelih od te bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 826 pacijenata sa trećim stepenom raka debelog creva, a rezultati su pokazali da redovno konzumiranje svih vrsta orašastih plodova, poput lešnika, badema ili oraha, ima pozitvno dejstvo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su orašaste plodove konzumirali u proseku šest i po godina nakon hirurškog odstranjivanja tumora i hemoterapije.

Kod pacijenata koji su svake nedelje konzumirali najmanje dve porcije (28 grama) orašastih plodova, zabeleženo je poboljšanje od 42 odsto ukoliko je tumor u potpunosti bio odstranjen i uništen, odnosno generalno poboljšanje od 57 odsto.

Autor studije Temidajo Fadelu kaže da ovi rezultati podvlače značaj ishrane i drugih životnih faktora u ozdravljenju pacijenata.

“Istovremeno je sprovedeno još nekoliko studija koje su pokazale da zdrav način života, poput redovne fizičke aktivnosti, smanjenog unosa šećera i održavanja optimalne telesne težine, poboljšavaju šanse za pobeđivanje raka debelog creva”, rekao je.

Istraživanje je objavljeno u Magazinu kliničke onkologije.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

B92

Komentari
Loading...