Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

photo 1550792404 f62d4ce3bb3e

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom “Ne odlaži, vreme je za rad”, nastoji da podigne svest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa lečenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u proseku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova pre nego što oni budu oštećeni.

“Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa”, rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u lečenju hroničnog artritisa primenjuju svi inovativni, biološki lekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 obolelih, među kojima je 200 dece.

To su, kako je objasnio, skupi lekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju obolelih, pa se koriste u slučajevima kada lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno.

 

MNOGI SU ŠITALI I OVE TEKSTOVE:

 

Autor/Izvor: b92 . Foto: Unsplash

Komentari
Loading...