Generic filters
Exact matches only

Ova biljka vas može spasiti od svih mogućih bolova!

Ova višegodišnja biljka ima mesnate debele listove pune vode. Možemo reći da raste posvuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao lekovita biljka.

čuv

Iako vam je ova biljka verovatno najpoznatija kao lek za uhobolju, ona ima i druge namene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske reči semper, što znači uvek i vivus, što znači živ, a svedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namena

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vredne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primećuje i smanjenje bola. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće deluje na imunološki sastav i prevenciju kancerogenih oboljenja. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čaj od čuvarkuće

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proliv i čireve, čaj od čuvarkuće izvrsna je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće kuvate 15 minuta u 250 ml vode bez šećera. Procedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutru na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...