Generic filters
Exact matches only

Ova biljka pravi čuda za vaš organizam

Postoji više vrsta biljaka, a najlekovitije su rimska i nemačka kamilica.

Divlja vrsta ima glavice sa žutim cvetovima u sredini i belim okolo. Uzgojena vrsta, s punim cvetovima, potpuno je bela. Pri kraju cvatnje bele latice (koje su u botaničkom smislu cvet) saviju se prema zemlji, tako da cela biljka izgleda kao mala, kosmata zvezda repatica.

Kamilica je jednogodišnja biljka. Raste na njivama, među žitaricama, a uzgaja se i u vrtu. Cveta od juna do avgusta, cvetište je čunjastog oblika i iznutra šuplje. Za čaj se beru samo cvetne glavice, a za kupke cela biljka.

Bere se samo za vreme suvog, sunčanog vremena. Suši se naglo u hladu i čuva na vrlo suvom mestu da ne navlaži. Potrebno je da se dodiruje što manje da ne izgubi miris i s njim i lekovitu vrednost.

Lekovito delovanje kamilice

Primena kamilice je široka, od brige za lepotu pa do ozbiljnijih tegoba.

Kamilica deluje:

 • protiv grčeva
 • protivupalno
 • antialergijski
 • antiseptički
 • umirujuće
 • kao probavni stimulans
 • kao blagi analgetik
 • protiv menstrualnih bolova
 • opušta mišiće
 • neguje problematičnu kožu
 • poboljšava funkciju jetre
 • jača kosu

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog protivupalnog delovanja može biti delotvorna protiv stafilokoka i kandide. Nemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospešuje zaceljivanje rana. Druga nemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je delotvorna kod čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Cvetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove. Spoj apigenin iz kamilice ima umirujuće delovanje.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te deluje antialergijski i protiv temperature.

Kamilica je u našim krajevima široko rasprostranjena biljka, a čaj od nje je svakako jedan od omiljenijih napitaka.
Inhaliranje parom kamilice ubrzava izlečenje hunjavice i začepljenosti nosa. Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol, koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca. Takođe pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, posebno gnojnih rana.

Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprečavaju njeno ispadanje, daju joj svetliju boju i lep zlatni sjaj.

Ulje od kamilice

Posudu od jednog litra napunite cvetovima kamilice i prelijte litrom kvalitetnog baznog ulja (na primer maslinovog).

Ostavite da stoji dve nedelje, a zatim procedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mesto. Ulje se može koristiti duže vremena – nema ograničenja u dužini terapije.

Ulje od kamilice odlično deluje kod reume, bolova u zglobovima i temperature.

Zbog umirujućeg delovanja preporučuje se i kod bronhitisa i astme. Ovim uljem mogu se tretirati promene na koži poput upala i alergija. Pomaže i kod bubuljica i akni. Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom lekovitih biljaka. Iskoristite njeno lekovito delovanje i pružite sebi prirodnu negu!

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...