Generic filters
Exact matches only

Ova biljka leči mnoge bolesti

Svi delovi celera su zdravi i mogu se koristiti, od korena do listova.

Bogat je magnezijumom, vitaminom K, vlaknima, a zbog velike količine vitamina C može uspešno izlečiti grip i simptome prehlade.

Ova biljka je neverovatno dobara u lečenju astme i reumatizma, može poboljšati cirkulaciju i probavu.

Preporučuje se da pravite supu od celera i redovno je jedete dok imate grip ili prehladu. Celer stimuliše razmenu supstanci u celom telu. Takođe, on je prepun ulja, vitamina i minerala. Koren sadrži ulje, šećer, pentosan, masti, asparagin, tirozin i tako dalje.

Zbog svog diuretičkog uticaja celer može da se koristi za lečenje reumatizma, gihta, bola u zglobovima, bubrega i mokraćnih kanala, kamena i peska u bešici, iritacije urinarnog trakta, celulita i gojaznosti, astme, iritacije pluća, nervnih oboljenja.

Osim toga, izbacuje višak tečnosti iz organizma i shodno tome je koristan za kardiovaskularna oboljenja. Celer reguliše visok krvni pritisak i može ukloniti toksine iz tela. Odličan je za jetru i oboljenja žuči. Zato što može da reguliše krvni pritisak takođe se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa.

Dakle, generalno gledano, celer uspešno leči astmu, reumu i bolesti bubrega. Smiruje nervni sistem, povećava cirkulaciju i čisti uretru. Takođe poboljšava rezultate testa krvi.

Sok od celera

Potrebno je očistiti, oljuštiti i izrendati koren jednog celera, 3 šargarepe, cveklu i jednu belu šargarepu. Dodati 2 l ključale vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru procediti i piti sok na prazan stomak, kako bi najefikasnije postigao svoje lekovito dejstvo.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...