Otkriveno još jedno lekovito svojstvo aspirina

Aspirin može povećati plodnost kod žena, pokazalo je novo istraživanje. Naime, američki naučnici otkrili su kako uzimanje malih doza aspirina može povećati šanse za začećem.

aspp

Osim što su otkrili kako male doze aspirina povećavaju šanse za začećem, istraživanje takođe pokazuje kako se povećavaju šanse za to da će trudnoća proći u najboljem redu. Međutim, suprotno  mišljenju, naučnici su otkrili da aspirin ne sprečava pobačaj.

Naučnici s Nacionalnog instituta za zdravlje kažu kako brojni lekari prepisuju male doze aspirina ženama koje su imale spontani pobačaj i žele ponovno da zatrudne, piše The Lancet. Međutim, učinkovitost tog lečenja nikada nije dokazana.

U ovom istraživanju naučnici su nasumično odabrali hiljadu žena s istorijom pobačaja, jednoj skupini su davali male doze aspirina, a drugoj skupini placebo lekove. Reakcije su praćene tokom šest meseci. Istraživači su otkrili kako nije bilo razlike u stopama gubitka trudnoća u poređenju dvaju grupa, međutim uočeno je kako žene koje su prethodno imale pobačaj nakon uzimanja manjih doza aspirina imaju veću šansu za začećem i urednom trudnoćom.

Tokom istraživanja, 78 posto žena koje su uzimale aspirin ostalo je u drugom stanju, a 68 posto onih koje su uzimale placebo. Naučnici veruju kako razlog za to može biti činjenica da aspirin povećava protok krvi u materici.

Komentari
Loading...