Generic filters
Exact matches only

Otkrijte zašto nar nazivaju eliksirom mladosti

Nar usporava proces oksidacije u telu i prirodna je zaštita od procesa starenja, utvrdili su naučnici. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, smanjuje stres i čak se pokazao uspešnim u poboljšanju seksualnog života! Ako sve to nije bilo dovoljno da vas uveri da isprobate nar, možda će sledeći argument: naučnici ovaj plod nazivaju eliksirom mladosti.

nar-te-4

 

Ekstrakt celog ploda, uključujući srž, koru i semenke, u obliku je kapsula konzumiralo svakodnevno 60 volontera tokom mesec dana. Naučnici su pratili aktivnost ove hemikalije u njihovim telima upoređujući ih s onima koji su uzimali placebo. Otkrili su značajan pad markera povezanih s oštećenjima ćelija koji mogu izazvati slabljene funkcija mozga, mišića, jetra i bubrega, kao i učinke starenja na koži.

Usporavanje procesa starenja nije dosad bila poznata korist koju donosi konzumiranje nara. Nar, čini se, usporava proces oksidacije ili rđanje DNA u ćelijama koje se prirodno javlja tokom vremena, utvrdili su naučnici u privatnom laboratoriju ProbelteBio u Španiji. Taj se eliksir mladosti, tvrde, nalazi u malim količinama u soku, ali uglavnom u nejestivoj kori i beloj srži koja je pretvorena u pilule i piće.

‘Jako smo uzbuđeni zbog ovog istraživanja za koje verujemo da pokazuje kako redovna konzumacija ekstrakta nara može usporiti proces oksidacije DNA’, kaže dr. Sergio Streitenberger ,voditelj istraživanja. ‘Starenje možemo posmatrati kao rđanje ili oksidiranje. Značajan je svaki napredak koji dovodi organizam u stanje da se uspešno brani od tog procesa.’

Komentari
Loading...