Generic filters
Exact matches only

Otkrijte na vreme endometriozu

Endometrioza je često bolan poremećaj u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost materice – endometrij – raste izvan materice.

Najčešće se nalazi u jajnicima,crevima, retko i u ostalim delovima tela. Može uzrokovati bolove, ponekad jake, pogotovo za vreme menstruacije.

Kod endometrioze, može se ustanoviti neplodnost, ali srećom, dostupni su učinkoviti tretmani medicinski potpomognute oplodnje. Mnoge žene s blagom do umerenom endometriozom uspevaju spontano začeti, dok trećina žena s endometriozom ima poteškoća prilikom začeća.

Lekari često savetuju ženama s endometriozom da ne odgađaju rađanje, jer se s vremenom stanje može pogoršati. Endometrioza, procenjuje se, utiče na otprilike jednu od deset žena reproduktivne dobi.

Dijagnoza se postavlja kombinacijom nalaza: anamneza, fizikalni pregled, laboratorijske analize, ultrazvuk, laparoskopija, a po potrebi i magnetna rezonanca, kolonoskopija i cistoskopija .

Karakteristično za endometriozu je rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se normalno nalazi. Bolest je hronična i povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Kod žena u reproduktivnom periodu učestalost endometrioze je 10-15 odsto. Postoji više teorija koje objašnjavaju nastanak ove bolesti, a najprihvaćenija je ona koja govori o povratnom krvarenju iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije. Ta krv nosi i ćelije sluznice materice, koje se dalje usađuju na druga mesta, najčešće na jajnicima, jajovodima, crevima, zidovima male karlice.

Potom, u sadejstvu s nekim faktorima, one počinju da rastu i da se razmnožavaju: u prvoj fazi menstrualnog ciklusa rastu, a u drugoj se preobražavaju. Kada za vreme menstruacije padne nivo hormona, one se odvajaju od mesta gde su se usadile i tu dolazi do krvarenja.

Najčešći simptomi su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremećaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između dva ciklusa, kao i neplodnost.

Mogućnost za nastanak endometrioze veća je kod žena koje su:

  • prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine
  • nisu koristile oralnu kontracepciju
  • imaju cikluse kraće od 27 dana
  • menstrualno krvarenje traje im duže od 7 dana
  • odlažu rađanje posle 30. godine
  • imaju urođenu anomaliju materice ili poremećaj funkcije jajnika
  • koriste vaginalne tampone
  • u porodici već imaju slučaj ednometrioze

Leči se hormonski odnosno hirurški, u zavisnosti od toga da li se radi o blažem ili težem obliku. S obzirom na to da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije. Pri tom im se savetuje da zatrudne što pre.

Endometrioza je tipična za žene u plodnom dobu, a najčešći simptomi su bolne menstruacije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...