Generic filters
Exact matches only

Oticanje nogu može biti upozorenje da se odmah javimo lekaru! REŠENJE! (VIDEO)

Oticanje nogu može biti upozorenje da se odmah javimo lekaru

Do oticanja nogu dolazi iz više razloga. Neki uzroci, poput manjih povreda, očigledni su i lako se leče. Međutim, neki mogu biti znaci ozbiljnog zdravstvenog stanja kada je nepohodno potražiti lekarsku pomoć

Usled fizioloških procesa, toplota, trudnoća, različitih abnormalnosti i oboljenja i loših životnih navika može doći do poremećaja ravnoteže između odnosa tečnosti u ćelijama i izvan ćelija.

Posledično povećanje količine tečnosti izvan ćelija, dovodi do pojave otoka na različitim delovima tela.

Spasonosni recepti sa peršunom

Kašiku usitnjenog peršunovog lista, ali tako da ga trgate prstima prelijte sa 400 mililitara do 500 mililitara provrele vode.

To poklopite i ostavite da stoji preko noći, najmanje deset sati. Ujutru to procedite, pa dodajte sok od jednog limuna. Dobijeni čaj procedite u tri dela i popijte tokom dana.

Ovaj provereni stari recept primenjujte sve dok otok i bol potpuno ne nestanu. Osim toga, ovaj čaj je odličan za čišćenje bubrega.

Sve to uradite i narednog dana. Dakle, pijte čaj dva dana zaredom, a zatim pauzirajte tri-četiri dana.

  • Dobro operite 60 grama svežeg peršuna pod mlazom mlake vode, a zatim ga sitno iseckajte.
  • Za pripremu napitka možete koristiti i blender.
  • Nakon peršuna, iscedite iz jednog limuna sav sok koji možete i pri tome odstranite koštice.
  • Zatim dodajte 250 mililitara vode pa izmiksajte sve zajedno.

Ovako pripremljen napitak konzumirajte pet dana za redom, a onda pravite pauzu od najmanje deset dana. Posle toga možete opet početi piti napitak pet dana pa opet pauza.

 

Sledeći put iseckajte koren peršuna, a zatim ga prelijte istom količinom kipuće vode. Poklopite i ostavite da stoji tokom cele noći. Opet procedite, dodajte limunov sok i opet pijte triput dnevno.

Nemojte dodavati nikakav šećer, niti med, pa čak ni steviju. Sve ponovite i narednog dana.

Videćete koliko će vam biti lakše već posle dva dana, a veliko olakšanje očekujte kad popijete i čaj od peršunovog korena.

Ovaj provereni stari recept primenjujte sve dok otok i bol potpuno ne nestanu. Osim toga, ovaj čaj je odličan za čišćenje bubrega.

Ukoliko redovno primenjujete ove tretmane, posle skoro mesec dana ćete se rešiti svih tegoba, noge će vam biti lagane kao pero i moći ćete bolje da spavate.

Čim počnu velike vrućine, nekoliko puta preventivno pripremite ovaj čaj.

Zašto otiču noge? Zadržavanje vode u organizmu ili upala? 

 

POSLEDICE:

Oticanje nogu često je posledica nedostatka fizičke aktivnosti ili dugotrajnog stajanja. Stanje je učestalije tokom letnjih meseci i kod gojaznih osoba, a nekad može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Oticanje (edem) nogu nekada je posledica upalnog procesa usled uganuća noge ili neke ozbiljnije povrede, preloma.

Kongestivna srčana insuficijencija

Nekoliko činilaca utiče na nastanak edema u jednoj ili obe noge. Stanje je nekada posledica kongestivne srčane insuficijencije. Ovo stanje koje se određuje i kao slabosti srca, posledica je poremećaja srčane funkcije. Srčani mišić više ne može da dobro pumpa krv, usled čega vremenom dolazi do nakupljanja tečnosti, posebno u nogama. Ostali simptomi kongestivne srčane insuficijencije su kratak dah ili problemi sa disanjem, umor, kašalj.

Duboka venska tromboza (DVT) i tromboflebitis

Duboka venska tromboza je posledica stvaranja krvnih ugrušaka (tromba) najčešće u nogama. Stanje se manifestuje otokom i bolom noge, grčevima često u predelu lista noge. Krvni ugrušak ili tromb može dospeti i do pluća i izazvati plućnu emboliju. Kod tromboflebitisa ugrušci se formiraju bliže površini kože i manja je verovatnoća da će dospeti u krvotok i izazvati ozbiljne bolesti. Oba stanja i DVT i tromboflebitis, ispoljavaju se otokom noge, posebno u predelu lista, kada je potrebo hitno lečenje. Stručnu pomoć neophodno je potražiti u slučaju bolova, osetljivosti, grčeva. Kod DVT koža je topla i poprima crvenu ili plavu boju.

Proširene vene i hronična venska insuficijencija

Varikozne vene su proširene površinske vene, najčešće na nogama. Krv se zadržava u venama i izaziva plavičaste grupe proširenih vena. Stanje je često praćeno i otokom, posle dugotrajnog sedenja ili stajanja. Koža je nekada suva, iritirana, ispucala.

Bubrežne bolesti

Otok nogu često je i posledica nekog oboljenja bubrega.  Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usled čega dolazi do otoka (edema) na zglobovima i stopalima nogu, nekada i ruku. Bubreže bolesti često nisu praćene simptomima ali moguća je pojava slabosti, nedostatka daha, mučnine, pojačane žeđi. Akutna bubrežna insuficijencija je stanje kada bubrezi iznenada prestanu da funkcionišu i usled čega dolazi do otoka nogu. Stanje je praćeno porastom azotnih materija u krvi, kod osoba sa prethodno zdravim bubrezima. Akutna bubrežna insuficijencija najčešće je posledica neke druge bolesti ili nestručno urađenog medicinskog zahvata.

Upotreba lekova i otoci nogu

Edemi otoku mogu biti i nuspojave upotrebe lekova. Često su lekovi za srce blokatori kalcijumovih kanala krivci za pojavu otoka. Stanje može biti i posledica upotrebe aspirina i ibuprofena, lekova za kontrolu dijabetesa, hormonske terapije, antidepresiva.

Trudnoća

Rast ploda u trudnoći dodatno pritiska vene na nogama. Dolazi do usporavanja cirkulacije i nakupljanja tečnosti. U slučaju da je stanje praćeno jakim otokom oko očiju, jakim glavoboljama, zamagljenim vidom, obavezno se posavetujte s lekarom, jer sve ovi navedeni simptomi mogu biti znaci koji ukazuju na preeklampsiju koja se obično javlja u trećem trimestru trudnoće. U slučaju ako tokom poslednjeg trimestra ili brzo nakon porođaja primetite otok nogu praćen kratkim dahom, takođe se posavetujte s doktorem, jer može biti u pitanju peripartalna kardiomiopatija, vrsta srčane insuficijencije koja je povezana sa trudnoćom.

Bolesti koje se manifestuju otokom nogu

Ukoliko nakupljanje tečnosti nije uzrok otečenih nogu, najverovatnije se radi o upali izazvanoj artritisom i drugim problemima sa zglobovima. Neke bolesti i stanja kao što su giht, burzitis kolena, osteoartritis, reumatoidni artritis, ali i povrede kao što su istegnuća, uganuća i prelomi kosti mogu dovesti do edema.

Infekcije i rane

Svaki put kada se posečemo, ogrebemo ili imamo neku ranu na telu moguće je da dođe do otoka. U slučaju da stanje traje duže od tri nedelje posavetujte se sa stručnjakom. Otok je često posledica infekcije rane, vrhunac je tokom drugog dana, a potom bi trebalo da usledi poboljšanje stanja.

Šta možemo da uradimo da sprečimo otok nogu?

Ograničite upotrebu soli, nosite kompresivne čarape, budite fizički aktivni, ako često primećujete oticanje nogu. U slučaju dugotrajne vožnje, pravite povremene pauze da istegnete noge. Pokušajte da u slučaju otoka podignete noge iznad nivoa srca. Ukoliko problem potraje potražite stručnu pomoć, posebno ako je stanje praćeno bolovima, nedostatkom daha i jakim umorom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar/Eklinika
Komentari
Loading...