Osteoartritis

Osteoartritis je multifaktorijalna bolest zgloba a rezultat je mehaničkih i bioloških zbivanja u hrskavici i područja kosti ispod hrskavice. Proces zahvata i zglobnu čauru kao i okolne mišiće i ligamente. Bolest se javlja na jednom ili više zglobova, uglavnom bez simetrije, a tok bolesti je spor, progresivan i nepovratan.

ost

Uzrok nastanka: Glavni faktori rizika su godine starosti, trauma, pol (češće se javlja kod žena), genetska predispozicija, učestalo naprezanje zgloba i gojaznost.Najčešće je lokalizovan na zglobovima šake, kolena i kuka. Vremenom dovodi do oštećenja hrskavice, a u ekstremnim situacijama hrskavica se može potpuno oštetiti pri čemu ništa ne smanjuje trenje između dve kosti koje čine zglob.

Klinička slika: U ovakvim stanjima se javljaju bol, otok a ponekad i nepokretnost. Zbog istanjene hrskavice i povišenog pritiska na kosti dolazi do pojačavanja bolova pri fizičkim aktivnostima, a prolazak bolova pri mirovanju. Kod ovakvih stanja može se javiti i jutarnja ukočenost koja ne traje duže od pola sata, a pri pokretima zgloba može se čuti pucketanje.

Dijagnoza: Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i rendgen snimaka zahvaćenog zgloba.

Terapija: Zasniva se na smanjenju bolova i održavanju pokretljivosti zglobova. Treba raditi na korekciji lošeg držanja tela, smanjenju telesne težine, umerenoj fizičkoj aktivnosti i jačanju muskulature kako bi se smanjilo opterećenje na sam zglob i fizikalnoj terapiji. U slučaju pojave bola i otoka ordiniraju se lekovi iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

 

 

 

Komentari
Loading...