Generic filters
Exact matches only

Oštećujete jetru na ovaj način ! Sledeći određene navike, možemo značajno oštetiti ovaj organ

Oštećujete jetru-Jetra su jedan od najvećih i najvažnijih organa, odgovorna su i za čišćenje krvi, eliminaciju toksina iz tela, pretvaranje hranljivih sastojaka u energiju, kao i skladištenje vitamina i minerala.

Sledeći određene navike, možemo značajno oštetiti ovaj organ.

 

Prekomerna konzumacija alkohola

Svi smo svesni štetnih uticaja alkohola na naše telo, posebno kada je reč o jetrima.

Ipak, neki i dalje smatraju da prekomerno konzumiranje nije toliko štetno.

Prekomerno pijenje alkohola za svakog znači različitu količinu, a ono što je za vas previše može rezultirati neprekidnim upalnim procesima u telu i time opterećenjem jetara.

Godine i čak decenije upalnih procesa mogu vremenom dovesti do oštećenja jetrenog tkiva i ciroze, koja je glavni uzrok otkazivanja ovog vitalnog organa.

Ako ste zdrava odrasla osoba, povremena konzumacija malih količina alkohola je prihvatljivo ponašanje, ali ako imate porodičnu istoriju alkoholizma ili bolesti jetre, preporučljivo je ograničiti konzumaciju na minimum ili, još bolje, potpuno se suzdržati od alkohola.

 

Ne pijete dovoljno vode

Verovatno ste već čuli da treba da popijete barem osam čaša vode dnevno.

Ako vam se to čini mnogo, ne zaboravite da je vaše telo sačinjeno od otprilike 65 odsto vode, što znači da vašem telu neophodno treba voda za normalno funkcionisanje.

Dehidratacija može direktno uticati na sposobnost naših jetara da pravilno detoksifikuju naše telo.

Ako jetra nisu dovoljno hidrirana, iskoristiće dostupne zalihe vode, uključujući i onu koja im je potrebna za obavljanje svih vitalnih funkcija.

Kada se to dogodi, povećava se rizik od oboljenja.

jetra
Pexels

Pušenje

Studija američkih naučnika sprovedena 2011. godine pokazala je da je pušenje uzrok skoro polovine svih oblika raka jetre.

Pušenje je u svakom pogledu razorno za ljudsko telo zbog štetnih hemikalija i povećanja oksidativnog stresa u organizmu.

Ovaj stres u sistemu tokom vremena može takođe oštetiti jetra.

 

Gojaznost

Jedna od posledica dugotrajne borbe s gojaznošću, o kojoj se nedovoljno izveštava, jeste nakupljanje masti oko jetre, što na kraju može dovesti do stanja poznatog kao nealkoholna masna bolest jetre.

Ova bolest obuhvata različite zdravstvene probleme vezane za jetru. Izraz ‘nealkoholna’ koristi se zato što je oštećenje jetre kod ove bolesti vrlo slično oštećenju koje izaziva alkohol, iako ovi pacijenti nužno ne konzumiraju prevelike količine alkohola.

 

Unosite previše šećera u telo

Znate li da je važno ograničiti količinu unetog šećera, ali se ne pridržavate ovog pravila slepo?

Možda ćete razmisliti o tome kada saznate da ono što rizikujete može biti dijagnoza bolesti jetre.

Iako gotovo svaka ćelija u telu može pretvoriti glukozu, samo jetrene ćelije prenose fruktozu.

Ako tokom vremena konzumiramo previše fruktoze, jetre se mogu preopteretiti i pretrpeti nepopravljivu štetu.

Ograničite unos hrane bogate rafinisanim šećerima i visokofruktoznim kukuruznim sirupom, poput šećernih napitaka, industrijski proizvedenih peciva i drugih slatkiša, i držite se prirodnih izvora šećera, poput voća.

 

Da li ste stalno pod stresom

Prekomerna i dugotrajna izloženost stresu loše utiče na celo telo, uključujući i jetre.

Istraživanja sa Univerziteta u Edinburgu ukazuju na moguću povezanost između visokog nivoa psihološkog stresa (simptoma anksioznosti i depresije) i smrtnih slučajeva usled različitih bolesti jetre.

Iako ovi rezultati zahtevaju dalju naučnu evaluaciju, mnogi u medicinskoj zajednici priznaju da postoje veze između uma i tela.

Tradicionalna kineska medicina već hiljadama godina propoveda da su većina organa povezana sa emocijama.

Većina ljudi, kako tvrdi kineska medicina, nije svesna da su jetre povezane sa besom na način da bes blokira protok jetrene energije.

 

Foto FreePik Pexels
Komentari
Loading...