Ortoreksija: Opsednutost zdravom hranom je bolest-teško se leči

Reč koja označava osobu koja preteruje u vođenju računa o tome šta jede zvuči neobično i teško da biste je povezali sa zdravom ishranom. Ali, ortoreksija je itekako u vezi sa hranom – u pitanju je poremećaj u ishrani koji se ispoljava kao opsesija zdravim namirnicama.

 

Paze na svaki zalogaj

Osobe koje pate od ortoreksije su opterećene time da uvek moraju da jedu samo ono što je zdravo, organsko i pripremljeno na određeni način. Nezamislivo im je da jedu hranu iz restorana ili hranu kojoj ne znaju poreklo i način pripreme.

Neke osobe iz bezazlene potrebe za promenom lošijeg način ishrane, odu u drugu krajnost i upadnu u ortoreksiju, iz koje se ponekad nije lako izvući. Opsednuti su čistoćom hrane Ortoreksija zvanično nije dijagnoza, mada je počela da privlači pažnju medicinske zajednice početkom 21. veka. Često se njom označavaju pojedinci koji ispoljavaju anksioznost kada je u pitanju poreklo i čistoća hrane a opsednuti su i planiranjem i pripremom hrane. Restrikcije ih umiruju Što je ishrana neobičnija i restriktivnija, to se osoba bolje oseća. Ako to stanje potraje u izraženom obliku, onda se to smatra poremećajem (praktično je u istoj grupi kao i anoreksija i bulimija).

ortoreksija
Foto: Unsplash

Koju hranu izbegavaju?

Osobe koje pate od ortoreksije ne jedu ništa što nije zdravo (naravno po njihovom mišljenju), a to obično znači da ne jedu ništa slatko, masno, niti hranu kojoj ne znaju kalorijsku vrednost. A, ako i pojedu ovu hranu doživljavaju veliki stres.

Ortoreksičari su najčešće ubeđeni da se hrane savršeno zdravo.

 

Profil prosečnog ortoreksičara

Ima ekstremnog naroda, ne samo kada je hrana u pitanju nego bilo šta na ovom svetu. Lako je da znamo kada je (na primer) neko agresivan, pasivan ili asertivan. Ali ovde nije jasno podvučena crta između onoga kada smo “normalni” i onoga kada “postajemo ortoreksični” – pa mene danas zanima samo jedno:

Ko je prosečan ortoreksičar? Kakav je profil prosečne osobe koja pati od ovog novog mentalnog poremećaja?

Ako će nešto uskoro i zvanično postati psihički poremećaj – jako je važno da se odgovori na pitanje kada se prelazi granica te normalnosti. Šta to uopšte znači “preterano razmišljati” i “previše posvetiti pažnju” da bi bilo svrstano u “poremećaj”? Da li će biti isto ako procenu mentalnog zdravlja radi lekar koji jede paštete ili lekar koji je sportista? Hoćemo li kod jednog dobiti terapiju i da li će nas drugi izbaciti iz ordinacije jer lupetamo o izmišljenim bolestima?

 

Test na ortoreksiju: da li nemaš život ali imaš meni?

Sva sreća pa je Dr.Bratman napravio i test sa deset pitanja na koje treba iskreno odgovoriti. Svaki portvrdan odgovor nosi 1 poen, a sa prikupljena 4 poena treba potražiti pomoć zbog velike opasnosti od ortoreksije. Odlučila sam da uradim test i odgovorila na ovih 10 mudro i pažljivo osmišljenih pitanja.

TRENUTAK ISTINE: da li imam ortoreksiju i da li me hitno treba lečiti?
Nakon urađenog testa po Bratman-u ja sam ortoreksična sa 5 pošteno zarađenih poena.
Detalji testa su ovde: Maja Petrović test na ortoreksiju

Kriva sam zato što mi je prava hrana ukusnija i zato što mi je šnicla koju sama spremim bolja od pljeskavice sa sojom i brašnom i zato što mislim da pomfrit iz fast-fuda ima ukus kao preslani opanak. Ipak, u slučaju da ova priča o ortoreksiji postane ozbiljna – javno izjavljujem da ću pojesti jedan Big Mek i sladoled da ne bih išla na terapiju i gutala neke preskupe lekove koji treba da me vrate u normalu. Druga opcija je da ovaj upitnik Dr.Bratman-a pošaljem do 100 đavola i usput se zapitam ko je finasirao njegov rad i rizikujem da titulu “ortoreksičar” začinim i titulom “teoretičar zavere”? 🙂 Može i tako, pa nek ide život! 🙂

 

Kažu da je ortoreksija “ekstremna” posvećenost zdravoj hrani i prvi put je definisao 1997. godine doktor Steven Bratman, specijalista alternativne medicine.  Ortoreksija nema sličnosti sa anoreksijom jer cilj ortoreksičara nije smanjenje telesne težine i mršavljenje. Ortoreksičar želi da se kroz konzumiranje samo zdrave hrane (kako kažu stručnjaci) oseća čisto i prirodno pa se u to ime preterano bavi proverom kvaliteta hrane. Ortoreksičar planira svoje obroke, nosi svoju hranu od kuće i primećuju koja hrana “nije kvalitetna” pa tako vodi sebe u socijalnu izolaciju.

Foto Unsplash
Autor/Izvor b92 Vitkigurman
Komentari
Loading...