Generic filters
Exact matches only

ORTOPEDIJA: Koliko je važna uloga ortopeda u svetu medicine?

"To je jedna od 3 najbrže rastuće grane, mogućnosti su nikad veće"

Ortopedija je jedna široka oblast u medicini, koja ostavlja prostor za šarolik spektar hirurških intervencija, potvrđuje nam dr Vojkan Čvorović .

Koliko je važna uloga ortopeda u svetu medicine, posebno shvatimo kada dođe do nekih ozbiljnijih preloma i povreda. Jedna od najčešćih povreda odnosi se na prelom kuka.

 

To može dovesti do ozbiljih posledica koje se moraju sanirati operacijom i rehabilitacijom, i takve vrste povreda ne treba shvatati olako. Ali, treba naći i adekvatnog stručnjaka, tj. doktora koji ima potrebno znanje i iskustvo, kako bi sve prošlo bez komplikacija, a pacijent bio zadovoljan.

S druge strane, ortopedija, kao grana koja proučava, sprečava i leči bolesti i povrede sistema za kretanje, svojom definicijom dovoljno govori o tome koliko je značajna. Pravilan razvoj kreće odmalena, te stoga sa doktorom Markom Čvorovićem, iz Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, otvaramo neke od ključnih tema.

  • U Acibadem Bel Medic-u radite kao ortoped, pri čemu se posebno bavite lečenjem koštano zglobne traume gornjih i donjih ekstremiteta, hirurškim lečenjem kuka i kolena, kao i mini invazivnim hirurškim procedurama. Kažite nam nešto više o ovim oblastima, koliko su uznapredovale poslednjih godina?

Ortopedija je jedna široka oblast u medicini, koja ostavlja prostor za šarolik spektar hirurških intervencija, počev od hirurgije šake i mini invazivnih procedura koje mogu biti rešenje za mnoge hirurške operacije koje su se ranije izvodile otvorenom metodom, što je uključivalo duži vremenski oporavak, povećan rizik od infekcije itd. Na primer, mnogi prelomi metakarpalnih kostiju, zatim, prelomi donjeg okrajka radiusa, praktično se mogu rešavati bez reza ili kroz minimalne rezove, i nakon toga možemo dobiti odličan rezultat sa anatomskim ravnanjem kostiju i kasnije smanjenim vremenom oporavka i rehabilitacije.

Opet, koštano zglobna trauma gornjih i donjih ekstremiteta zahteva odlično poznavanje anatomskih odnosa i topografske anatomije i, u skladu sa tim, operator može birati različite hirurške tehnike koje, ponovo, zavise od tipa preloma, starosti pacijenta, procene oporavka…

Foto Pexels
Autor/Izvor Telegraf
Komentari
Loading...