Origano pobeđuje norovirus?

Američki naučnici su sproveli istraživanje koje je pokazalo da spojevi ulja origana mogu biti učinkoviti u uništavanju norovirusa.

noro

Istraživanje je sprovedeno na mišjem obliku norovirusa. Otkrili su da origano može uništiti proteinski sloj koji okružuje i štiti norovirus.

Spoj koji uništava norovirus se naziva karvakrol. On takođe daje prepoznatljiv miris i ukus ulju origana.

Uništavanjem zaštitnog sloja norovirusa, origano omogućuje drugim antivirusnim spojevima da uđu u virus i da ga unište.

“Istraživanje moramo nastaviti, ali je očigledno da karvakrol na jedinstven način napada viruse”, izjavila je voditeljka istraživanja dr. Kelly Bright.

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Applied Microbiology, ističu da rezultati istraživanja nisu dovoljno verodostojni, ali i da planiraju nastaviti istraživanje kako bi došli do konkretnijih rezultata.

Norovirus uzrokuje nastanak gastroenteritisa, a neki od simptoma su mučnina, povraćanje, proliv, groznica i bolni grčevi.

Jako je zarazan i može se prenositi putem kapljica u vazduhu, korišćenjem istog posuđa ili odeće, a bolest obično traje oko nekoliko dana.

Trenutno ne postoji vakcina ili lek isključivo za norovirus, stoga je ovo istraživanje jako važno za razvijanje potencijalne vakcine.

Komentari
Loading...