Opustite se uz ovu biljku

Ukus koji poseduje ova biljka nije jedina stvar koja je čini posebnom.

Bosiljak je biljka koja ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik, te da opusti mišiće i umanji bol.

Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se može koristiti u tretmanima protiv akni. Njegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira.

Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Leti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno s vodom u posudu za pravljenje leda. Posle kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno osveženje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Ako baš ne znate šta ćete s viškom bosiljka, a ne biste želeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...