Generic filters
Exact matches only

Oporavite kožu izgorelu od sunca uz ove savete

Pored toga kako se zaštititi od sunca, važno je znati kako zalečiti i ponovo oživeti svoju kožu ako ste izgoreli na suncu.

Opekotine od sunca rezultat su prekomerne izloženosti vaše kože štetnim ultraljubičastim zrakama – posebno opasnim UVB zrakama od sunca. One se mogu činiti privremenima, ali mogu dugotrajno oštetiti kožu značajnim povećanjem rizika od raka kože, bora, pegica i hiperpigmentacije.

Budući da su opekotine od sunca relativno uobičajena stvar, lako je pomisliti da to zapravo i nije tako loše. Istraživanja pokazuju da čak i jedna jaka opekotina ima značajan uticaj na rizik od razvoja karcinoma kože. Njih pet može povećati rizik od razvoja melanoma za čak 80 posto.

U savršenom svetu bili bismo toliko prekriveni SPF-om da bismo mogli u potpunosti sprečiti opekotine pa čak i preplanulost. Ali, budući da leti ništa ne volimo više od izležavanja na suncu, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći zalečiti opekotine.

Odmah ohladite

Najbolje odmah pod hladan tuš – to će ublažiti bol. Isto tako hladne obloge ili jogurt iz frižidera čine prava čuda. Ako su opekotine na koži tolike da su se već mehurići pojavili, ne bi trebalo nikako stavljati mlečne proizvode na kožu. Bakterije mogu ući na taj način kroz otvorenu ranu i prouzrokovati puno veću štetu. Također i kockice leda ili hladne komprese treba izbegavati, zbog velike temperaturne razlike.

Voda je glavni saveznik

Kada izgorite od sunca potrebno je piti jako puno vode. Na taj način sprečavate pojavu sunčanice ili glavobolje. Uz to dodatna tečnost hladi telo iznutra i potpomaže procesu regeneracije kože te podstiče cirkulaciju.

Budite u hladu

Nema ništa gore nego s već crvenom i izgorenom kožom ponovo ići na otvoreno sunce. Izbegavajte koliko god je moguće sunčeve zrake sve dok se vaša koža ne oporavi. Preferirajte zbog toga mesta u hladu!

Crvena područja trebali bi s laganom, širokom odećom od prirodnih materijala prekriti. Uska odeća može stvoriti trenje na koži i na taj način biti bolna. Crveno čelo, nos ili obrazi? Uzmite veliki šešir i na taj način zaštitite lice.

Hidratacija

Posebni After-Sun proizvodi daju koži dodatnu količinu hidratacije, smiruju i umanjuju svrab, bolove i nelagodu. Među najučinkovitijim sastojcima u tim proizvodima ubrajaju se Aloe Vera i pantenol.

Savet

Držite After-Sun kremu u frižideru.

Foto pexels
Komentari
Loading...