Generic filters
Exact matches only

Opekotine od sunca- Prva pomoć (VIDEO)

Opekotine od sunca su akutna reakcija na koži nakon prekomerne izloženosti UV zračenju.

Ove opekotine izazivaju direktno oštećenje DNK, što dovodi do upale i u konačnici smrti ćelija kože. Evo šta bi trebatlo da uradite ako dođe do ovog stanja.

Opekotine od sunca u detinjstvu ili adolescenciji mogu udvostručiti rizik od razvoja raka kože tj. melanoma kasnije tokom života, tako da je ključno da se ovo stanje izbegne.

Brzo reagujte

Ako se na vašoj koži počnu stvarati opekotine od sunca, brzo reagute i sklonite se sa sunca. Pokrijte zahvaćena područja laganom pamučnom tkaninom koja omogućava vašoj koži da diše i ostanite u hladu. Lekovi protiv bolova kao što je ibuprofen mogu pomoći u smanjenju upale i mogu olakšati bol.

Pobrinite se da zatim ohladite kožu nanoseći vlažan peškir na 15 minuta, ili se jednostavno okupajte ili istuširajte. Pobrinite se da tuš ima blagi protok vode, a ako se počnu razvijati plikovi, poželjno je i kupanje.

Ne trljajte kožu peškirom

Međutim, važno je da ne trljate kožu peškirom, nego je lagano posušite kada izađete. Pokušajte da ne dirate eventualne plikove jer to može dovesti do infekcije i nastanka ožiljaka, plikovi će se smiriti sami nakon nekoliko dana.

Nega kože iznutra i spolja

Nakon kupanja ili tuširanja koristite neagresivne losione za smirivanje kože. Aloe vera takođe može umiriti i delovati kao protivupalno sredstvo.

Opekotine od sunca mogu podstaknuti gubitak tečnosti kroz kožu pa pijte mnogo vode, što će spriječiti dehidrataciju i pomoći vašem telu da se oporavi. Idealno bi bilo izbegavati alkohol u to vreme jer on podstiče dehidrataciju.

Zaboravite na usku odeću

Nakon što dobijete opekotine od sunca, morate pustiti vašu kožu da diše. „Nošenje uske odeće preko kože opečene od sunca je apsolutno zabranjeno, jer dolazi do upale“, kaže Širin Idris, dermatolog iz Njujorka.

Vaše telo pokušava da reaguje na traumu povećanjem dotoka krvi u to područje kako bi pomoglo u lečenju. To dovodi do crvenila, toplote i upale na tom području. Nošenje uske odeće može dovesti do intenzivnijeg otoka i plikova.

Naravno, najbolja opcija je da u potpunosti izbegnete opekotine od sunca i koristite najbolju kremu za sunčanje za vaš tip kože.

Zaobiđite proizvode s aloe verom prepune aditiva

Iako aloja može da ublaži crvenilo, treba obratiti pažnju na vrstu aloe gela koji nanosite na kožu. Neki veštački sastojci, poput benzokaina ili lidokaina, mogu pogoršati iritaciju i dovesti do toga da vas koža još više svrbi. Dermatolozi preporučuju upotrebu čistih hidratantnih krema s alojom za lečenje kože oštećene suncem.

Crvenilo ne pokrivajte šminkom

Ono što sigurno ne treba raditi nakon dobijanja opekotina od sunca jeste da ih prekrijete šminkom. Opekotine će bolje zarasti ako pustite kožu da diše. Nanošenje raznih preparata za šminkanje pomoću prljavih sunđera ili četkica samo će povećati rizik od infekcije ili alergijske reakcije, što će na kraju sve učiniti još gorim. Za sada, prihvatite opekotinu, tretirajte je dobro, ali sledeći put naučite da uopšte i ne dođe do nje!“

Piling je jedno veliko NE

Opečena koža nije ugodna oku i sasvim je prirodno da želite piling suve, oljuštene kože sa tela. Ali to zapravo može oštetiti kožu još više, jer su proizvodi za piling obično agresivni na koži. Umesto toga, dozvolite da opekotine prirodno zarastu, što obično traje do sedam dana. I redovno hidrirajte oštećenu kožu.

Proizvodi za piling koji sadrže glikolnu kiselinu, retinoide ili salicilnu kiselinu su izuzetno štetni za vašu kožu, posebno kada je u ranjivom stanju, odnosno izgorela od sunca. Kada koža prestane da se ljušti, sačekajte oko tri dana pre upotrebe bilo kog od ovih proizvoda.

Koristite kremu za sunčanje na hemijskoj bazi

Jasno je da treba da izbegnete da provodite vreme na direktnoj sunčevoj svetlosti nakon što izgorite, ali ako morate da izađete, obavezno nanesite kremu za sunčanje – i nastavite da je nanosite sve dok ste napolju. Samo imajte na umu potencijalno iritantne hemikalije u nekim kremama za sunčanje i uvek birajte SPF sa mineralnim filterima zaštite (cink oksid i titanijum oksid).

Foto pexels
Komentari
Loading...