Ono što zasigurno treba svakoj ženi za očuvanje zdravlja

Vitamini i minerali su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.U daljem tekstu predstavljamo vam one koji su najvažniji ženama za očuvanje njihovog zdravlja, vitalnosti i lepote.

hzu

1. Vitamin sunca – vitamin D

Najveće količine ovog za život neophodnog vitamina, dobijamo pod uticajem sunčevih zraka.Danas, u vreme kada većinu godine provedemo u zatvorenom prostoru, a pogotovo zimi kada sunca i prirodno ima manje, vitamin D postaje jedan od najdeficitarnijih vitamina među ljudskom populacijom.

Vitamin D pospešuje apsorpciju kalcijuma i time direktno deluje na povećanje gustoće kostiju i prevenciju osteoporoze.Važan je takođe i za jačanje imuniteta, očuvanje mišića i protiv upala.

2. Mineral lepe kože – cink

Cink je veoma važan mineral u ženskom organizmu jer pozitivno deluje na rast kose te izgled kože i noktiju. Mnogi problemi kože poput akni, dermatitisa i sl., kao i krhki nokti sa belim mrljama, posledica su manjka cinka u organizmu.

Cink je veoma važan i za imunitet, pravilan rad reproduktivnih organa, a pomaže i kod (pred)menstrulanih tegoba.

3. Vitamin mladosti – vitamin E

Ovaj snažni antioksidans slavan je po svom izuzetno pozitivnom učinku na zdravlje i izgled kože. Učinkovitim antioksidativnim delovanjem štiti kožu i organizam u potpunosti od štetnog uticaja oksidativnog stresa, čime sprečava prevremeno starenje i razvoj bolesti. Za žene je važan i zato što pozitivno deluje na menstrualne tegobe, kao i na snižavanje holesterola, zaštitu srca, jačanje imuniteta te zdravlje reproduktivnog sistema.

4. Mineral snage – gvožđe

Jedan je od najvažnijih minerala u našem organizmu. Njegova glavna uloga je izgradnja crvenih krvnih zrnaca koja snabdevaju vitalne organe i tkiva kiseonikom, a prvi pokazatelj manjak gvožđa je konstantan umor i manjak energije.

5. Vitamini energije – vitamini B kompleksa

Vitamine B kompleksa čini 8 vitamina koji sudeluju u preko 300 enzimskih reakcija u našem telu. Većina B vitamina utiče na povećanje energije i dobro raspoloženje, kao i dobar san i zdrav apetit, a neki su i posebno važni, pogotovo tokom trudnoće, poput vitamina B9 (folna kiselina).

Žene vole vitamine B kompleksa jer i direktno utiču na rast i kvalitet kose i noktiju te na zdravlje i lepotu kože .

Komentari
Loading...