Onkolozi otkrili kad rizik od raka drastično raste: Ove žene su najugroženije!

Reč je pogotovo o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože

beautiful girl 2003647 960 720

Kod žena koje godinama rade noćne smene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma za gotovo 20 odsto je veći nego kod osoba koje rade u dnevnim smenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”.

 

Reč je pogotovo o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. Studijom su obuhvaćeni rezultati analize koja je trajala 60 nedelja tokom kojih su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka na 3,9 miliona učesnika iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije. Naučnici, među kojima i glavna autorka studije, onkolog doktorka Ksueliei Ma, s kineskog Univerziteta Sečuan, nastojali su da ustanove u kojoj meri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

136517 shutterstock 112218212 ff

Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. Rezultati njihove studije pokazali su da žene koje godinama rade noćne smene imaju 19 odsto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma.

 

“S obzirom na sve veću rasprostranjenost smenskog rada u svetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pažnju javnosti”, rekla je doktorka Ma. Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena koje su radile u noćnim smenama, u odnosu na žene koje su retko ili nisu uopšte bile izložene noćnim smenama.

 

 

50467 zena kod lekara shutterstock ff

Studija je pokazala i da su, kada je reč o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smenama. Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 odsto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 odsto i od raka pluća za 28 odsto u odnosu na žene koje su radile tokom dana. Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre verovatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju lekarskim pregledima od žena iz ostalih zanimanja.

 

“Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smenama, odnosno na potrebu redovnih lekarskih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumor markerima”, savetuju kineski onkolozi.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

Stil/Kurir Foto: Shutterstock

Komentari
Loading...