Generic filters
Exact matches only

OMEGA 3 MASNE KISELINE ČUVAJU ZDRAVLJE VAŠIH OČIJU!

Omega 3 masne kiseline igraju značajnu ulogu za zdravlje čitavog vašeg tela, pomažu u sprečavanju i suzbijanju inflamacija i omogućavaju normalno funkcionisanje mozga.

Ove esencijalne masne kiseline su takođe važne za očuvanje zdravlja vaših očiju i razna istraživanja su potvrdila da omega 3 kiseline štite ćelije retine od oštećenja i sprečavaju razvoj bolesti oka kao što su degeneracija makule i glaukom.

Zdrave oči i dobar vid većina nas uzima zdravo za gotovo sve dok ne dođe do problema i zato su omega 3 masne kiseline vrlo važne ne samo za očivanje vašeg vida, već i za vaše opšte zdravlje.

Šta su omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline su jedne od esencijalnih masnih kiselina koje su potrebne organizmu kako bi normalno funkcionisao. Ove masne kiseline se nazivaju esencijalnim zato što naše telo ne može da ih sintetiše, pa je jedini način da do njih dođemo putem ishrane.

Esencijalne masne kiseline se često nazivaju i dobre masti jer pomažu telu u metabolizmu i smanjenju količine holesterola, kao i u redukciji zapaljenskih procesa. Omega 3 masne kiseline su toliko važne da se njihov nedostatak odmah primeti kroz pojavu ekcema, umora, depresije i slabije memorije, kao i problema sa zglobovima.

Vaše ćelije, mišići, nervi i organi imaju potrebu za esencijalnim masnim kiselinama kako bi funkcionisali ispravno. Praktično ne postoji deo tela kome omega 3 masne kiseline ne mogu da pomognu. Jedan od tih delova tela su i vaše oči i ako ste zabrinuti za njihovo zdravlje trebalo bi da unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina putem hrane ili suplemenata. Tako sprečavate bolesti oka i razne probleme sa očima koji se javjaju sve češće kako godine prolaze.

Za šta su dobre omega 3 masne kiseline

Omega 3 kiseline su važan sastavni deo membrane koja okružuje svaku ćeliju u vašem organizmu. Koncentracija ovih esencijalnih masnih kiselina posebno je visoka u retini i mozgu, ali i u srcu, krvnim sudovima, plućima, imunom i endokrinom sistemu.

Omega 3 masne kiseline su jednostavno rečeno gradivni blokovi vaših mišića, nervnih ćelija i drugih organa i zato su od izuzetnog značaja za vaše zdravlje:

Zdravlje srca – Omega 3 masne kiseline drastično smanjuju rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema, regulišu otkucaje srca i aritmiju.

Mentalno zdravlje – Iako nije u potpunosti jasno kako omega 3 kiseline poboljšavaju funkcije mozga, postoje brojni dokazi za to koji su potkrepljeni raznim istraživanjima.

Smanjenje inflamacije – Jedan od glavnih razloga zašto su ove esencijalne masne kiseline toliko dragocene je i nihov uticaj na ublažavanje zapaljenskih procesa u čitavom telu.

Autoimune bolesti – Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline mogu da pomognu kod autoimunih bolesti, pa čak i da ih spreče ako su konzumirane u prvim godinama života.

Kosti i zglobovi – Omega 3 kiseline pojačavaju dejstvo vitamina D i poboljšavaju apsorpciju kalcijuma, što doprinosi boljoj sintezi kolagena i jačanju kostiju i zglobova.

Dobar san – Nedovoljna količina esencijalnih masnih kiselina u telu povezana je sa niskim nivoom melatonina i problemima sa spavanjem.

Zdrava koža – Omega 3 masne kiseline poboljšavaju vlažnost vaše kože i usporavaju njen proces starenja. Takođe ublažavaju probleme sa aknama i drugim inflamatornim procesima na koži.

 

omega 3
Pexels

Da li ste znali da je 30% vaše mrežnjače (retine) sačinjeno od omega 3 masnih kiselina?

Samo ovaj podatak dovoljno govori koliko su omega 3 kiseline važne za zdravlje vaših očiju i dobar vid.

Akumulacija ovih esencijalnih masnih kiselina u oku i mozgu počinje još pre rođenja, u fetalnom periodu i njihov nedostatak u kasnijem periodu života može da dovede do raznih bolesti oka kao što su degeneracija makule, glaukom i sindrom suvog oka.

Omega 3 masne kiseline i degeneracija makule

Degeneracija žute mrlje je uobičajeno stanje koje se javlja kod ljudi starijih od 60 godina.

Ova bolest pogađa makulu (žutu mrlju), tkivo u oku koje je odgovorno za centralni vid.

Simptomi su zamućen vid i mrlja u centralnom vidnom polju, što otežava svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje ili vožnja automoblia.

Trenutno ne postoji lek za ovu bolest i njeno napredovanje može biti samo usporeno. Zato istraživanja koja proučavaju delovanje omega 3 kiselina na ovu bolest daju nadu ljudima širom sveta koji pate od ovog stanja.

Omega 3 masne kiseline igraju važnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema. To se pogotovu odnosi na retinu oka gde se nalaze fotoreceptori koji sadrže najveću koncentraciju ovih esencijalnih kiselina u odnosu na bilo koje druge ćelije u telu.

Unošenje većih količina omega 3 masnih kiselina može da regeneriše fotoreceptore i da ih takođe štiti od oštećenja.

Jedno od istraživanja (1) je pokazalo da se redovnim unošenjem omega 3 kiselina može prepoloviti rizik od pojave degeneracije makule, dok je AREDS 2001 studija (2) koja je trajala 12 godina pokazala da se redovnim konzumiranjem ovih esencijalnih masnih kiselina rizik od nastanka degeneracije žute mrlje smanjuje za 30%.

Omega 3 masne kiseline i glaukom

Glaukom je jedan od vodećih uzroka gubitka vida, do čega dolazi zbog oštećenja optičkog nerva. Kako optički nerv prenosi signale od oka do mozga, bilo kakvo oštećenje ovog nerva dovodi do problema sa vidom.

U oku mora da postoji određeni pritisak kako bi ono održalo svoj oblik, ali ako je taj pritisak previsok on deluje i na očni nerv što dovodi do oštećenja vlakana u nervu. Ako se glaukom ne leči i očni pritisak ostane visok, može doći do potpunog gubitka centralnog vida.

Omega 3 masne kiseline su pokazale veliki potencijal kada je tretman glaukoma u pitanju jer ove esencijalne masne kiseline snižavaju očni pritisak. Pored toga, omega 3 kiseline poboljšavaju protok krvi u retini i time umanjuju rizik od ishemije (nedostatak kiseonika) retine i optičkog nerva.

Istraživanje (3) sprovedeno u Australiji je pokazalo da omega 3 kiseline poboljšavaju drenažu oka čime se rizik od pojave glaukoma smanjuje.

Omega 3 kiseline i sindrom suvog oka

Određena količina suza u oku je neophodna kako bi vaše oči bile zdrave, a vid jasan. Tanak suzni film se nalazi na površini vašeg oka i on se neprekidno obnavlja treptanjem.

Ovaj film održava vlažnost oka i štiti ga od infekcija i prašine.

Sindrom suvog oka nastaje kada suzni film nije odgovarajućeg kvaliteta, ako suzni kanali ne proizvode dovoljno suza ili suze prebrzo isparavaju. Istraživanja (4) su pokazala da omega 3 masne kiseline značajno ublažavaju simptome suvog oka kao što su crvenilo i peckanje u očima, zamagljen vid i preosetljivost na svetlo.

Omega 3 kiseline imaju anti-inflamatorna svojstva i podstiču proizvodnju suza čime se poboljšava vlažnost očiju, a ovo neprijatno stanje možete dodatno da olakšate i primenom veštačkih suza.

sindrom suvog oka
Pexels

Omega 3 masne kiseline u hrani

Naše telo ne proizvodi omega 3 masne kiseline i zato one moraju da se unesu putem hrane.

Postoje 3 tipa omega 3 kiselina:

Alfa-linoleinska kiselina (ALA) se uglavnom nalazi u biljkama i do nje je najlakše doći.

Telo je uglavnom koristi kao izvor energije, ali može da se konvertuje u biološki aktivne omega 3 kiseline EPA i DHA.
Eikozapentaenoinska kiselina (EPA) se može naći u ribi i ribljem ulju, ali je takođe ima i u nekim mikroalgama.

Obavlja više funkcija u organizmu i deo ovih omega 3 kiselina može da se konvertuje u DHA.
Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) se takođe nalazi u ribi i ribljem ulju i ovo je najvažnija omega 3 masna kiselina u vašem telu.

Ona je ključni sastavni deo mozga, retine, kao i raznih drugih delova tela.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama:

Losos – Ovo je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina i to je zato što se losos hrani algama i plaktonom za koje se zna da su prebogati omega 3 kiselinama.

Pored esencijalnih masnih kiselina, losos sadrži proteine, kalijum, magnezijum, selen i kompleks B vitamina.

Sardine – Sardine sadrže velike količine masti i ribljeg ulja i zato su bogat izvor omega 3 kiselina.

One su veoma hranljive, pogotovu ako ih jedete cele.

Sardine sadrže pored esencijalnih masnih kiselina i proteine, selen, vitamin D i vitamin B12.

Orasi – Orasi su odličan izvor ALA omega 3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija. Pored toga orasi sadrže i visoke koncentracije magnezijuma, bakra i vitamina D.

Takođe su bogati biljnim vlaknima i raznim antioksidantima.

Seme lana – Ovo malo žućkasto ili braon seme je ubedljivo najbogatiji izvor ALA omega 3 kiselina i zato je često glavni dodatak raznim suplementima.

Seme lana je dobar izvor biljnih vlakana, magnezijuma i drugih hranljivih materija.

Pored hrane koju smo pomenuli postoje i druge namirnice koje nisu tako bogate omega 3 kiselinama ali ih sadrže u određenoj meri, i to su jaja, soja, pasulj i spanać.

Najbolje omega 3 kapsule: kada hrana nije dovoljna

Svi znamo da je uravnotežena ishrana bogata vitaminima i hranljivim materijama najbolja za zdravlje čitavog tela, pa i za zdravlje očiju. Savremeni način života često ume da onemogući ovakvu ishranu pa je zato potrebno da koristite suplemente ili dodatak ishrani koji će podmiriti vaše dnevne potrebe za vitaminima i mineralima.

Zato vam preporučujemo Nutrof Total kapsule koje su bogate hranljivim materijama koje čuvaju zdravlje vaših očiju i sprečavaju razvoj bolesti kao što su katarakta, glaukom i degeneracija makule.

Nutrof total kapsule sadrže:

 • Lutein (10mg)
 • Zeaksantin (2mg)
 • Omega 3 masne kiseline
 • Resveratrol
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Vitamin E
 • Bakar
 • Cink
nutrof total dodatak ishrani za oci OG
Nutrof total kapsule sadrže omega 3 masne kiseline.

 

Kako se piju omega 3 kapsule?

Dovoljno je da popijete 1 kapsulu dnevno sa malom količinom vode, pre ili uz glavni obrok. Kapsula je mala i oblikovana tako da se može lako progutati.

Briga o vašim očima je jedan od važnih aspekata brige o čitavom zdravlju i zato je važno da redovno unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina.

Omega 3 masne kiseline vas štite od raznih problema i bolesti oka, poboljšavaju opšte zdravlje i čine vaš život prijatnijim.

Pogledajte i ostale članke na našem blogu i saznajte kako da popravite i očuvate svoj vid na duže staze.

 

 • 1 – Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration (PubMed.gov)
 • 2 – Omega-3 Long-chain polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: AREDS report 30, a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study (PubMed.gov)
 • 3 – Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults (PubMed.gov)
 • 4 – Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Treatment of Dry Eye Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials (PubMed.gov)
Foto Pexels
Autor/Izvor Mojeoko.rs
Komentari
Loading...