Ojačajte imuni sistem

Tokom životnog ciklusa ljudsko telo prolazi kroz različite situacije, koje stresno utiču na naš imunitet.

Telo starih ljudi je svakodnevno napadnuto od strane različitih klica i patogena, a da to oni i ne primećuju.

Protiv njih se bori i čuva ih prirodni imunitet. Imunološki sistem naglo gubi svoju agilnost oko 70 godine starosti osobe, ali se odbrana svakako može ojačati. Starije osobe pod stresom proizvode hormone, koji potiskuju nervni sistem.

Ako se ne ojača imuni sistem kod starijih ljudi, telo postaje meta za uvođenje virusa i mikroba, a bolesti zauzimaju dugotrajnu formu i komplikovane su.

Nutricionistkinja Šeri Kasper kaže da sledeće namirnice treba da uvrste svi koji pređu 50. godinu.

Jogurt

Održava balans dobrih i “loših” bakterija u organizmu, a 70 odsto imunog sistema nalazi se u našem stomaku. Jogurt sadrži probiotike zbog čega je odličan za jačanje dobrih bakterija, povećavanje njihovog broja i raznovrsnosti. Sadrži i vitamin D koji je osvedočeno važan za imunitet.

Spanać

Ako imate više od 50 godina, redovno jedite spanać koji se smatra superhranom. Sadrži folat koji pomaže telu da gradi nove ćelije i menja DNK, bogat je vlaknima i antioksidantima koji imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam.

Paprika

Imaju više vitamina C od pomorandži, a upravo je ovaj vitamin odgovoran za podsticanje proizvodnje belih krvnih zrnaca koje nas brane od patogena. Sadrže i vitamin A, koji jača imunitet. Ako volite paprike, birajte baš crvene jer su one bogatije ovim važnim nutrijentima od zelenih ili žutih.

Masna riba

Losos, skuša… Birajte šta volite, ali znajte da je masna riba vrlo važna u ishrani svih koji imaju preko 50 godina. Vitamin D važan je za kosti, a omega-3 masne kiseline imaju jako protivupalno dejstvo i smanjuju hronične upale.

Kupus

Kupus je odličan prirodni lek za imuni sistem starijih osoba. Veliki broj hranljivih nutrijenata iz kupusa čine ga odličnim prirodnim lekom za imunološki sistem svake starije, ali i mlađe, osobe. Deluje kao prirodni antiseptik i antioksidans, a primetno je njegovo dejstvo u lečenju srčanih oboljenja, bronhitisa, osteoporoze i malokrvnosti.

Đumbir

Đumbir može efikasno ojačati imunitet kod starijih osoba. Koren đumbira jača oslabljeni imunitet i pomaže telu da se reši nakupljenih toksina. Pomaže kod prehlade i gripa, štiti moždane funkcije.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...