Generic filters
Exact matches only

Odaberite hranu koja čisti arterije!

Predstavljamo vam hranu kojom ćete očistiti vaše arterije…

uu 2

Avokado

Brojna istraživanja su pokazala da avokado ima čudesne prednosti na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da svakodnevna konzumacija avokada, u razdoblju od nedelju dana, smanjuje vrednost ukupnog holesterola za čak 17%. Avokado će smanjiti vrednost lošeg (LDL) holesterola i povećati vrednost dobrog (HDL) holesterola.

Celovite žitarice

Topiva vlakna, koja nalazimo u celovitim žitaricama kao što su smeđi pirinač ili zobene pahuljice, regulišu vrednost ukupnog holesterola u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Zobene pahuljice se najčešće konzumiraju kao doručak, ali u njima možete uživati u bilo kom delu dana i dodati ih u gotovo sva jela.

Maslinovo ulje

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, imaju za čak 41% manji rizik od nastanka srčanog udara. Ali, iako je zdravo, trebate biti umereni jer je ono i dalje izvor kalorija.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su savršena grickalica i međuobrok. Sve vrste orašastih plodova su zdrave, ali bademi i orasi ipak malo prednjače. Bademi su odličan izvor vitamina E i vlakana, dok su orasi među najboljim izvorima omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline smanjuju vrednost lošeg holesterola u krvi, rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Masna riba

Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju masnu ribu 2 puta nedeljno kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti. Masna riba smanjuje hroničnu upalu u telu, vrednost triglicerida i povećava vrednost dobrog (HDL) holesterola.

Brokoli

Bogat je vitaminom K koji je potreban za formaciju kostiju i sprečava kalcijum da oštećuje arterije. Brokoli je takođe odličan izvor vlakana, a brojna istraživanja su pokazala da vlakna regulišu vrednost krvnog pritiska i holesterola.

Kurkuma

Ovaj začin ima moćna protivupalna svojstva. Sadrži kurkumin koji smanjuje hroničnu upalu u telu, vodećeg uzročnika arterioskleroze (zadebljanje arterija). Istraživanja su pokazala da kurkumin za čak 26% smanjuje nakupljanje naslaga masti u arterijama.

Cimet

Samo jedna kašičica cimeta dnevno može smanjiti nakupljanje masti u krvnim sudovima i na taj način smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Takođe smanjuje vrednost lošeg holesterola za čak 26%.

Zeleni čaj

Odličan je izvor katehina, spojeva koji smanjuju vrednost holesterola u krvi. Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca tako da smanjuje rizik od nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Takođe može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Spanać

Zbog visoke vrednosti kalijuma i folne kiseline, spanać učinkovito reguliše vrtednost krvnog pritiska. Samo jedna porcija spanaća dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 11%. Spanać, kao i sve ostale vrste zelenog lisnatog povrća, trebaju postati deo vaše svakodnevne ishrane.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...