Odaberite hranu koja čisti arterije!

Predstavljamo vam hranu kojom ćete očistiti vaše arterije…

Avokado

Brojna istraživanja su pokazala da avokado ima čudesne prednosti na zdravlje. Jednim istraživanjem se ustanovilo da svakodnevna konzumacija avokada, u razdoblju od nedelju dana, smanjuje vrednost ukupnog holesterola za čak 17%. Avokado će smanjiti vrednost lošeg (LDL) holesterola i povećati vrednost dobrog (HDL) holesterola.

Celovite žitarice

Topiva vlakna, koja nalazimo u celovitim žitaricama kao što su smeđi pirinač ili zobene pahuljice, regulišu vrednost ukupnog holesterola u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Zobene pahuljice se najčešće konzumiraju kao doručak, ali u njima možete uživati u bilo kom delu dana i dodati ih u gotovo sva jela.

Maslinovo ulje

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe starije od 65 godina koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje, imaju za čak 41% manji rizik od nastanka srčanog udara. Ali, iako je zdravo, trebate biti umereni jer je ono i dalje izvor kalorija.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su savršena grickalica i međuobrok. Sve vrste orašastih plodova su zdrave, ali bademi i orasi ipak malo prednjače. Bademi su odličan izvor vitamina E i vlakana, dok su orasi među najboljim izvorima omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline smanjuju vrednost lošeg holesterola u krvi, rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

Masna riba

Masna riba, kao što je losos, tuna ili sardine, je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Stručnjaci preporučuju masnu ribu 2 puta nedeljno kako bi smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti. Masna riba smanjuje hroničnu upalu u telu, vrednost triglicerida i povećava vrednost dobrog (HDL) holesterola.

Brokoli

Bogat je vitaminom K koji je potreban za formaciju kostiju i sprečava kalcijum da oštećuje arterije. Brokoli je takođe odličan izvor vlakana, a brojna istraživanja su pokazala da vlakna regulišu vrednost krvnog pritiska i holesterola.

Kurkuma

Ovaj začin ima moćna protivupalna svojstva. Sadrži kurkumin koji smanjuje hroničnu upalu u telu, vodećeg uzročnika arterioskleroze (zadebljanje arterija). Istraživanja su pokazala da kurkumin za čak 26% smanjuje nakupljanje naslaga masti u arterijama.

Cimet

Samo jedna kašičica cimeta dnevno može smanjiti nakupljanje masti u krvnim sudovima i na taj način smanjiti rizik od nakupljanja plaka u arterijama. Takođe smanjuje vrednost lošeg holesterola za čak 26%.

Zeleni čaj

Odličan je izvor katehina, spojeva koji smanjuju vrednost holesterola u krvi. Zeleni čaj doprinosi zdravlju srca tako da smanjuje rizik od nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Takođe može smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka.

Spanać

Zbog visoke vrednosti kalijuma i folne kiseline, spanać učinkovito reguliše vrtednost krvnog pritiska. Samo jedna porcija spanaća dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 11%. Spanać, kao i sve ostale vrste zelenog lisnatog povrća, trebaju postati deo vaše svakodnevne ishrane.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari su zatvoreni..