Od raka dojke u Srbiji umre 1.300 žena godišnje

U Srbiji godišnje umre 1.300 žena od karcinoma dojke, a broj novoobolelih je dostigao 3.700 izjavila je večeras predsednica Saveta zena Nove Srbije, Ljiljana Rančić, na dvodnevnom seminaru koji se održava u Vrnjačkoj Banji.

1350308249doktor-rak-dojke2

Prema njenim rečima, svaka osma žena oboli od ove bolesti, a zbog kasnog otkrivanja, u 50 odsto slučajeva dojka se mora odstraniti ili amputirati.

“Svaki disbalans hormona u ženskom organizmu može biti uzrok raka dojke, a 40 odsto na vreme otkrivenih malignih bolesti može se prevenirati”, rekla je Rančić u izjavi Tanjugu.

Predsednica Saveta žena Nove Srbije je večeras održala predavanje “Prevencijom do zdravlja”, ocenivši da su ovakvi skupovi veoma važni zbog edukacije.

“Bitno je ukloniti faktore rizika oboljevanja, a najčešći uzroci raka su poremećaj imuniteta, genetski, nezdravi stilovi života, ali i zagađenje životne sredine”, zaključila je ona.

Na temu “Rano otkrivanje raka grlića materice i dojke”, govorila je i ginekolog i predsednica opštinskog odbora Nove Srbije iz Arilja, Slobodanka Mladenović.

“Uočava se konstantni porast obolelih od raka dojke, a bolest se češće javlja kod jako mladih žena, rekla je ona, podsetivši da uzroci mogu biti genetski faktori, benigne bolesti poput displazije, gojaznost, ali i reproduktivni razlozi.

Stoga je apelovala na žene da više rađaju, jer se, kako je rekla, na taj način smanjuje mogućnost obolevanja od ove opake bolesti.

Prema njenim rečima, broj obolelih od raka grlića materice je takođe u stalnom porastu, a uzrok vidi u tome što žene ne dolaze redovno na ginekološke preglede.

“Da li je problem neiskustvo i neznanje, loši uslovi ranijih pregleda, ne znam, međutim, po domovima zdravlja počeli su skrininzi, država je uvidela taj problem i počela da poziva žene određenih godina da izvrše kontrolne preglede”, rekla je ona Tanjugu.

Inače, kako je najavljeno, u okviru seminara Saveta žena Nove Srbije u Vrnjačkoj Banji, sutra je predviđeno obraćanje lidera ove stranke Velimira Ilića kao i teme žene u politici, rodna ravnoporavnost na lokalnom nivou, razvoj ženskog preduzetništva i organska poljoprivreda na malim površinama.
Izvor: Tanjug

Komentari
Loading...