Od manjka testosterona boluje 170.000 muškaraca u Srbiji

Srpsko lekarsko društvo saopštilo je danas da rezultati najnovijih ispitivanja pokazuju da od nedostatka testosterona boluje oko 170.000 muškaraca u Srbiji, odnosno oko 10% između 40 i 60 godina i oko 20% starijih od 60 godina. Karakteristično je da znaci nedostatka testosterona nastaju postepeno, nisu bolni i muškarci se u toku vremena naviknu. Kako su istakli učesnici sinoć održanog stručnog predavanja posvećenog zdravlju muškaraca, u životu pripadnika „jačeg pola” prelomna je 40. godina, jer od tada svake godine nivo testosterona opada za jedan procenat. Zbog nedostatka tog hormona ceo organizam trpi promene koje su vezane za kardiovaskularnu, metaboličku i psihičku sferu, dok je pad nivoa testosterona upravo uzrok većeg broja infarkata kod muškaraca nego kod žena za vreme reproduktivnog perioda.

Depo-Testosterone 200 mg per ml injection Testosterone cypionate

Smanjen nivo testosterona takođe je i uzrok povećanog nivoa šećera u krvi i hipertenzije, što je u direktnoj vezi sa gojaznošću, istakli su učesnici skupa, među kojima su bili brojni urolozi, endokrinolozi, psiholozi i seksolozi.

Oni su, međutim, ukazali i na to da testosteron vraća u normalu sve funkcije organizma koje su narušene stresom, a dokazano je i da najteže bolesti mogu biti lečene dodatkom testosterona.

„Ranim otkrivanjem pada nivoa ovog hormona i odgovarajućom terapijom mogu se sprečiti frakture, povišen pritisak, dijabetes i druge bolesti”, navedeno je u saopštenju.

Napomenuto je da se muškarci u našem društvu obraćaju lekaru za pomoć iz brojnih razloga, ali da „nikada ne govore o problemu koji se odnosi na njihovu erekciju”.

(Tanjug)

 

 

Komentari
Loading...