Od decembra pravnici štite prava pacijenata

Zaštita prava pacijenata od početka decembra biće prepuštena savetnicima.

strafferet

Jedinice lokalne samouprave dobiće od početka decembra ove godine novu nadležnost – da organizuju i obezbede zaštitu prava pacijenata, određivanjem diplomiranog pravnika koji će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovanjem Saveta za zdravlje.

Od 1. decembra 2013. godine prestaje nadležnost zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, saopštava Ministarstvo zdravlja i podseća da je nova nadležnost opštinama i gradovima dodeljena u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata, koji je stupio na snagu 30. maja.

Nadležnost savetnika za prava pacijenata odnosi se na sve građane, osigurane i neosigurane, koji se leče u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.

Savetnik će pružati informacije i savete o pravima pacijenata i štititi njihova prava po prigovorima u ostvarivanju zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je u oktobru i novembru organizovalo i sprovelo edukaciju savetnika za zaštitu prava pacijenata za sve jedinice lokalne samouprave, u 145 opština i 23 grada.

U saopštenju se ističe da zdravstvene ustanove imaju obavezu da informišu pacijente i istaknu podatke o imenu i prezimenu savetnika, adresi i broju telefona na koji se mogu obratiti za potrebne informacije, s obzirom da od 1. decembra ove godine prestaje nadležnost zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

 

Autor:Mondo-Tanjug

Komentari
Loading...