Obrezivanje kao preventiva protiv AIDS-a

U borbi protiv AIDS-a, afričke zemlje propagiraju obrezivanje muškaraca. Prema statistikama, rizik od infiekcije HIV-om kod obrezanih muškaraca je i do 60 odsto niži.

7203688774f60b5d284ec1315870994_orig

“Ne, nije bolelo”, kaže Mark Karemangingo, samouvereno i stidljivo istovremeno. Ovaj momak od 18 godina je upravo obrezan, lekar mu je hirurškim zahvatom uklonio prepucijum, kožicu koja pokriva glavić penisa. Zahvat je trajao oko 15 minuta. Mark Karemangingo se nalazi ispred vojne bolnice u glavnom gradu Kigaliju, iza njega, tabla na kojoj piše “Centar za obrezivanje muškaraca”.

“Plašio sam se. Bilo je toliko mnogo ljudi. Ali doktor koji me je obrezao je bio vrlo prijatan. Dobro su to uradili”, kaže Mark za DW.

Nema sumnje u rezultate

Međunarodne organizacije poput UNAIDS i SZO u borbi protiv HIV/AIDS preporučuju obrezivanje: “Nema nikakve sumnje u rezultate, oni se redovno proveravaju”, kaže Žil Mugabo, ekspert za HIV u SZO u Ruandi. I u Ugandi i Keniji se oslanjaju na taj metod. Međutim, nije tačno utvrđeno kako dolazi do smanjenja broja infekcija. Naučnici pretpostavljaju da obrezivanje menja okolinu mikroba koji žive na penisu.

Mark je jedan od 200.000 muškaraca u Ruandi koji su do sada obrezani, u okviru vladinog programa. To je malo, s obzirom na cilj od dva miliona, koji je vlada sebi postavila do kraja godine.

Dr Sabin Nsanzimana vodi odeljenje za HIV/AIDS: “Kada smo počeli program, bili smo veoma ambiciozni. Sve prethodne kampanje nisu donele prave rezultate. Posebno jer se upotreba kondoma ne može izmeriti”, kaže Nsanzimana. Sve se promenilo od kako se počelo sa obrezivanjem: “To je lako uraditi, jeftino je i ne mora da se ponovi.”

U Ruandi je 2,9 odsto stanovnka inficirano HIV-om, dakle troje od 100 ljudi. Za poređenje: u Nemačkoj je stopa infekcije manja od 0,1 odsto, u Bocvani na jugu Afrike čak 23 odsto. Naučnici u istočnoj Africi su došli do zaključka da je rizik kod obrezanih muškaraca da se zaraze HIV-om za 60 odsto manji.

Na početku kampanje, u Ruandi je bilo obrezano samo 13 odsto muškaraca, većinom muslimana. Međutim, 90 odsto stanovnka Ruande su katolici. “Bilo je potrebno neko vreme da ljude ubedimo da ovo nema versku pozadinu već da se radi o zaštiti i prevenciji”, kaže dr Sabin Nsanzimana.

Kako se vrši obrezivanje

“Prepex” se sastoji se od plastičnog prstena i gumene trake, kaže dr Leon Ngeruka, lekar u vojnoj bolnici u Kigaliju. “Unutrašnji prsten se stavlja preko penisa i preko njega se prevuče kožica koja treba da se odstrani. Potom se zategne gumena traka, preko kožice i prstena. Dakle, protok krvi je prekinut, prepucijum umire i posle oko nedelju dana – otpadne.

U međuvremenu, samo u vojnoj bolnici u Kigaliju svakog dana se obreže do 25 muškaraca. Uskoro će ih biti hiljadu nedeljno i to zahvaljajući jednoj novoj metodi za koju nije potreban skalpel – bez bolnih sporednih efekata.

Međutim, obrezivanje ne štiti od drugih polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Zato, nikako ne bi trebalo da bude pogrešno shvaćeno kao “nevidljivi kondom”, upozorava dr Nsanzimana.

 

Autor:Mondo

Komentari
Loading...