Generic filters
Exact matches only

Obratite pažnju koliko dugo spavate! Previše sna slabi rad srca?

Nema dokaza koji potvrđuju da previše sna direktno slabi rad srca.

 

U stvari, nedostatak sna može biti štetan za srce, dok redovan i dovoljan san ima pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje.

Nedostatak sna može povećati rizik od hipertenzije (visokog krvnog pritiska), što je faktor rizika za srčane bolesti.

Takođe, nedostatak sna može dovesti do povećanja nivoa stresa i upale u organizmu, što takođe može imati negativan uticaj na srce.

Sa druge strane, spavanje u višku, odnosno prekomerno dugo spavanje, takođe može biti povezano s nekim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od gojaznosti i drugih metaboličkih poremećaja.

Međutim, većina ljudi koji spavaju više od preporučenih 7-9 sati po noći to čini zbog drugih zdravstvenih problema ili faktora koji nisu direktno povezani sa snom.

Važno je napomenuti da individualne potrebe za snom variraju i zavise od uzrasta, fizičke aktivnosti, genetike i drugih faktora.

Najbolje je da se pridržavate preporuka za dovoljno sna koje važe za vašu dobnu grupu i da se pridržavate zdravih navika spavanja kako biste očuvali dobro zdravlje srca i celokupnog organizma.

Ukoliko imate zabrinutosti u vezi sa snom i njegovim uticajem na vaše zdravlje, preporučujem da se konsultujete sa stručnjakom za spavanje ili kardiologom radi saveta i evaluacije.

Posledice od previše spavanja

Iako se previše spavanja smatra manje uobičajenim od nedostatka sna, može imati određene posledice na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Evo nekoliko potencijalnih posledica prekomernog spavanja:

  1. Povećan rizik od gojaznosti: Dugotrajno prekomerno spavanje može biti povezano sa smanjenom fizičkom aktivnošću i manje vremena za obroke. To može dovesti do povećanja telesne mase i rizika od gojaznosti.
  2. Problemi sa mentalnim zdravljem: Prekomerno spavanje može dovesti do osećaja letargije, umora i depresije. Osobe koje spavaju previše često se osećaju manje motivisano za aktivnosti i druženje.
  3. Problemi sa memorijom i koncentracijom: Dugotrajno spavanje može negativno uticati na kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju.
  4. Povećan rizik od dijabetesa: Istraživanja su pokazala da dugotrajno spavanje može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
  5. Povećan rizik od srčanih bolesti: Iako nedostatak sna može biti štetan za srce, takođe je zabeleženo da previše sna može povećati rizik od srčanih problema. Međutim, ova veza nije do kraja istražena i još uvek je predmet istraživanja.
  6. Problemi sa probavom: Prekomerno spavanje može dovesti do promena u metaboličkim procesima tela, uključujući usporavanje digestivnog sistema, što može izazvati probleme sa varenjem i probavom.

Važno je napomenuti da individualne potrebe za snom variraju i ne postoji univerzalna „prava“ količina sna.

Preporučeni broj sati sna zavisi od uzrasta i drugih faktora. Ako primetite da spavate znatno više nego što je uobičajeno, a to dovodi do problema sa vašim svakodnevnim životom i zdravljem, možda je vreme da potražite savet od lekara ili stručnjaka za spavanje kako biste utvrdili uzrok i pronašli odgovarajuće rešenje.

 

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...