Generic filters
Exact matches only

Obolelima od šizofrenije najvažnija je podrška

0

Sa četiri godine je naucio da piše i čita latinicu. Bio je odličan djak u školi. Imao je devojku, zabavljali su se dve godine. Upisao je fakultet koji je želeo. A onda, posustao je u ucenju, nije imao koncentraciju. Slabo je spavao. U 25. godini lekari su utvrdili da ima šizofreniju.Majka ovog mladica otvoreno je govorila o ovoj duševnoj bolesti na konferenciji za novinare.

vest_sizofrenija_2

Cela njegova porodica pružila mu je podršku. Bilo je najvažnije što su se bez predrasuda suocili sa njegovom patnjom, ali u mnogim slucajevima to baš nije tako.U Srbiji ima 40.000 pacijenata sa ovom dijagnozom, ali je taj broj verovatno veci jer statisticki jedan odsto populacije oboleva od šizofrenije. To je hronicno oboljenje koje se javlja u adolescenciji ili ranim dvadesetim godinama, mada se simptomi mogu javiti i u kasnijem životnom dobu.

 

– Kod vecine muškaraca bolest se javlja izmedju 16. i 25. godine, dok se kod žena simptomi razvijaju izmedju 23. i 36. godine – kaže dr Miroslava Jašovic-Gašic, direktorka Instituta za psihijatriju Klinickog centra Srbije.
Šizofrenija utice na kvalitet života, smanjuje radnu sposobnost, dovodi do socijalnog povlacenja i stigmatizacije pacijenata. Mnogi pacijenti nemaju posao ili ga izgube u toku bolesti. Oboleli su cesto u lošem fizickom i mentalnom stanju, loše se hrane, puše i konzumiraju alkohol.

– Ova bolest utice i na porodicu obolelog. Javlja se osecaj tuge i krivice. Istovremeno, porodice kriju da imaju obolelog od šizofrenije. Ni društvo ne posvecuje dovoljnu pažnju pacijentima, odnosno oboleli bivaju otpisani iako postoji mogucnost, ako se adekvatno lece, da završe škole, fakultete, osnuju porodice – kaža dr Jasminka Jankovic-Gajic, psihijatar u KBC „Dragiša Mišovic”.S obzirom na to da se šizofrenija javlja u mladosti, kriticnom periodu za razvoj licnosti, sa lecenjem bolesti je bitno poceti što ranije. Oporavak i tok bolesti zavisi od redovnog uzimanja terapije, odnosno saradnje pacijenta.

– Od kada pije lekove, bolje mu je. Poceo je da izlazi, da se druži. Nadam se da ce se sve vratiti kao što je nekada bilo i da ce on ostvariti svoj cilj – kaže majka obolelog decka.
Komentari
Loading...