Obavezno sveže voće

Odličan je izvor vitamina C i beta karotina – najvažnijih oksidanata i ključnih supstanci u borbi sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije.

256566_voce2_f

Sveže voće pomaže varenju, reguliše nivo holesterola u krvi i odlična je prevencija protiv srčanih i malignih oboljenja. Sadrži prirodni šećer fruktozu, koja daje organizmu energiju ne podižući naglo nivo insulina u krvi kao što je slučaj sa glukozom (čokolade, bombone i ostali slatkiši).

Kalorijska vrednost voća relativno je mala pa nema opasnosti od gojenja, ali umerenost ni u ovom slučaju nije na odmet, pa ne preterujte sa voćnim obrocima. Voće je najprirodniji čistač organizma. Pošto je brzo svarljivo, najbolje se apsorbuje kada se uzima kao zaseban obrok, a najhranljivije je kada se jede sirovo jer je tada gubitak minerala i vitamina sveden na minimum.

Program Dr. Feelgood preporučuje da dnevno unesete dve do tri doze voća, najbolje za užinu. Jedna doza je osrednja jabuka, kruška, banana ili pomorandza, kao i pola šolje seckanog voća, voćne salate, čaša cedjenog voća ili desetak zrna koštunjavog voća, bogatog zdravim mastima (lešnik, badem, orah, pistaći).

Važna napomena: voće ne može da zameni glavni obrok, već ga treba uzimati isključivo kao užinu. Takodje, bitno je imati u vidu da se ne sme jesti u kasnim večernjim satima.

Ostavite odgovor