Generic filters
Exact matches only

Obavezno jedite sveže VOĆE

0

Sveže voće:Odličan je izvor vitamina C i beta karotina – najvažnijih oksidanata i ključnih supstanci u borbi sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije.

 

Sveže voće pomaže varenju, reguliše nivo holesterola u krvi i odlična je prevencija protiv srčanih i malignih oboljenja. Sadrži prirodni šećer fruktozu, koja daje organizmu energiju ne podižući naglo nivo insulina u krvi kao što je slučaj sa glukozom (čokolade, bombone i ostali slatkiši).

sveže voće

Kalorijska vrednost voća relativno je mala pa nema opasnosti od gojenja, ali umerenost ni u ovom slučaju nije na odmet, pa ne preterujte sa voćnim obrocima.

Voće je najprirodniji čistač organizma. Pošto je brzo svarljivo, najbolje se apsorbuje kada se uzima kao zaseban obrok, a najhranljivije je kada se jede sirovo jer je tada gubitak minerala i vitamina sveden na minimum.

BONUS VIDEO

Program Dr. Feelgood preporučuje da dnevno unesete dve do tri doze voća, najbolje za užinu. Jedna doza je osrednja jabuka, kruška, banana ili pomorandza, kao i pola šolje seckanog voća, voćne salate, čaša cedjenog voća ili desetak zrna koštunjavog voća, bogatog zdravim mastima (lešnik, badem, orah, pistaći).

 

Važna napomena: voće ne može da zameni glavni obrok, već ga treba uzimati isključivo kao užinu. Takodje, bitno je imati u vidu da se ne sme jesti u kasnim večernjim satima.

Foto Unsplash Unsplash
Komentari
Loading...