Generic filters
Exact matches only

Nutrionisti predlažu da izbacite ove namirnice

Koje to namirnice nutricionisti nikada ne kupuju?

Instant zobena kaša sa dodanim ukusom

Može se raditi o dodatku meda ili jabuke i cimeta, ali često u paketu dolaze i šećer i sol. Nutricionistkinja Žaklin Kosta navodi kako treba tražiti ovakve proizvode na kojima je zob na prvom mestu liste namirnica, sadrži manje od šest grama šećera i manje od 140 miligrama soli.

Kupovna testenina s povrćem

Razlika između ovakve testenine i one obične i nije tako velika u nutritivnom smislu pa nećete puno uticati na svoje zdravlje ako jednu zamenite drugom, smatra nutricionistkinja Emili Rubin.

Svakako bi bilo puno zdravije da testeninu zamenite improvizovanim rezancima od povrća.

Maslac od kikirikija bez masnoća

Ako kupujete ovakav proizvod kako biste izgubili višak kilograma, uštedite novce jer takvi proizvodi obično imaju jednako kalorija kao i onaj obični maslac od kikirikija, samo s previše dodanog šećera kako bi nadoknadili manjak masnoće.

Majoneza s manjim postotkom masnoća

Istina je da light majoneza ima duplo manje kalorija i masnoća od one omiljene verzije ljubitelja ovog priloga. Ali kao i većina drugih proizvoda s manje kalorija, proizvođači često, kako bi popravili ukus nakon oduzimanja masnoća, dodaju šećer i druge aditive.

Kokosovo ulje

Mnogi nutricionisti kažu kako ovo ulje ipak nije zdrava hrana jer sadrži zasićene masnoće.

„Uprkos svim natpisima kako zasićene masnoće i nisu tako loše za zdravlje, ipak većina istraživanja i dalje naginje mišljenju da treba konzumirati nezasićene masnoće i smanjiti unos onih zasićenih“, dodaje nutricionistkinja Džesika Levinson.

Jogurt s ukusom

Jogurt je jako dobra namirnica za zdravlje probavnog sistema, a uz dobre bakterije unosite i kalcijum, protein i vitamin D, ali svakako bi trebalo da odbacite jogurte s ukusom jer i oni mogu imati puno više šećera pa u stvari se mogu smatrati desertom.

Kombuča

Iako se radi o prirodno fermentiranoj namirnici koja je inače jako dobra za probavu i celokupno zdravlje, kombuča je u stvari većinom fermentiran kvasac.

Kako se kod većine ljudi i bez dodataka često radi o preteranom rastu gljivica u organizmu, tačnije probavnom traktu, ispijanje čaja od kombuče može imati posledice kao da dolijevate benzin na plamen i samo poremetiti balans mikroorganizama u telu.

Zobeno mleko

Ako ste mislili da je svejedno jedete li zob ili pijete mleko od nje, pogrešili ste. Stručnjaci kažu da može imati puno više kalorija i masnoća od uobičajenog mleka, a ima i manje proteina.

Čaj i kafa u limenci

Napici koji su unapred pripremljeni često imaju puno šećera i raznih dodataka, a nutricionistkinja Brižit Zeitin kaže kako nikada to ne kupuje jer joj je jasno da takvi napici mogu sadržavati puno više kalorija od kafe koju sami pripremamo.

Umaci za salate bez masnoća

Verovatno odmah pomislite da je zdravo ako je bez masnoća.

Zelene salate sadrže puno topivih vitamina, esencijalnih minerala i antioksidanata koji naš organizam štite od bolesti, kažu nutricionisti.

Ako nemate barem malo zdravih masnoća u salati vaše telo neće moći potpuno apsorbovati te važne nutrijente koje nudi salata.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...