Novootkriveni učinci omega-3-masnih kiselina

Omega-3 -masne kiseline često vezujemo uz zdravlje srca, a dosadašnja istraživanja su pokazala i pozitivne učinke na metabolizam glukoze kod dijabetičara. Naš organizam nema mogućnost sintetiziranja ovih važnih komponenti, potrebno ih je unositi hranom, a neke od najpoznatijih omega-3-masnih kiselina su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokosaheksaenska kiselina (DHA).

omk

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One istraživalo je uticaj DHA u obliku dodataka ishrani na različite organske sisteme. Analizirajući različite metabolite dobijene razgradnjom hrane, autori istraživanja uočili su najizraženiji učinak te omega-3-masne kiseline na jetru. Naime, danas je prisutan trend zapadnjačkog načina ishrane okarakterisan visokim unosom mesa, mesnih prerađevina, namirnica bogatih jednostavnim šećerima i soli. Autori objašnjavaju kako unosom većih doza DHA izmenjujemo metaboličke puteve koji su posledica zapadnjačke ishrane, a potencijalno mogu štetiti jetri. Promenjenim metabolizmom aminokiselina, ugljenohidrata pa čak i masti smanjujemo potencijalni štetni učinak koji zapadnjački način ishrane može imati na organizam.

Autori istraživanja zaključili su da unosom DHA u dozama od 2-4 g dnevno, direktno utičemo na ćelije jetre koje su pritom manje podložne oksidativnom stresu, upali i fibrozi, stanjima koji dovode do razvoja ozbiljnijih bolesti jetre.

Komentari
Loading...