Novi zastrašujući način mršavljenja

Pojavio se novi trend među osobama koje žele smanjiti osećaj gladi i smršati. Ali, prilično je zastrašujući. Reč je o takozvanoj balon-tableti Obalon. Evo kako funkcioniše.

ob

Prvo progutate tabletu koja je spojena na tanku cev. Zatim lekar kroz tu cev naduva balon koji ostaje u vašem želudcu, a cevčicu uklanja. Postupak može trajati tri meseca, što uključuje izmenu tri balona.

Proces vađenja balona izgleda tako da ga lekar izduva povlačeći ga ustima. Balon će u želudcu stvoriti osećaj sitosti i neće ostaviti puno prostora za unos hrane.

Lekar i autor knjige Disease Proof David Katz kaže da ovaj postupak može imati neželjene i vrlo opasne nuspojave.

‘Kad god se u probavni sistem stavi strano telo, moguće je da dođe do zatvora i puknuća. U smislu zatvora moglo bi doći do stvaranja prepreke koja bi sadržaj želudca sprečila da dođe do creva, što bi moglo izazvati povraćanje, pa čak i smrt. Što se puknuća tiče, balon bi mogao pritiskati zidove želudca i rastegnuti ga ili se čak proširiti do jednjaka, što bi moglo izazvati unutrašnje krvarenje, infekcije ili čir’, pojašnjava Katz.

Osim toga, doktor tvrdi da ovim načinom nećete poboljšati ishranu, nego samo uneti manju količinu hrane. ‘Najvažnije je zdravo se hraniti, a metoda balon-tablete Obalon u tome vam neće pomoći’ tvrdi Katz.

Ova metoda bi mogla dovesti i do oštećenja želudačne sluznice, što bi  moglo biti rezultat toga da još više jedete. Naime, sluznica želudca ima regulator koji dovodi do osećaja sitosti. S obzirom na to da balon trlja sluznicu, Katz pretpostavlja da bi se taj signal s vremenom mogao izgubiti i postati neosetljiv, što dovodi do toga da osoba više jede.

Komentari
Loading...