Novi test 10 godina ranije upozorava na rak dojke

Istraživači su identifikovali molekuralni “okidač” u uzorcima krvi koji povećavaju šansu za dobijanja raka dojke.

Marker je povezan sa BRCA1 genom raka dojke, ali pronađen je u onima bez mutacije koja bi razvila bolest.

zenske-dojke

Rak dojke je u 10 posto slučajeva uzrokovan BRCA1 i BRCA2 genima koji se nasleđuju od roditelja. Žena s genom BRCA1 ima 85 posto rizika da dobije rak dojke zbog čega se u današnje vreme sve više njih odlučuje na uklanjanje dojke radi prevencije.

U 90 posto slučajeva nije bilo jasno kako predvideti rak dojke kod osoba koje nemaju ove gene, sve do sada.

“Okidač” je deo procesa u kome molekule koje deluju na DNK uzrokuju gašenje ili aktiviranje gena.

dentifikovali smo epigentski potpis u ženi s mutiran”im BRCA1 genom koji je povezan sa povećanim rizikom od odbijanja raka i malom šansom za preživljavanje. Iznenađujuće, pronašli smo isti potpis kod velikog broja žena koje nemaju BRCA1 mutaciju i bilo je moguće predvideti rizik od raka dojke godinama pre dijagnoze.

Ova podatak je ohrabrujući jer pokazuje potencijal testa krvi da identifikuje rizik od raka dojke kod žena koje nemaju poznate predispozicije za mutaciju gena”, rekao je profesor Martin Vidšvendert sa Univerziteta u Londonu.

Ovo otkriće znači da bi žene ubuduće mogle jednostavnim testom krvi koji pokazuje DNK potpis da otkriju da li imaju visoki rizik od razvoja bolesti raka dojke.

“Ukoliko ima tu vrstu potpisa tada može da radi sa lekarima na istraživanju opcija koje će joj pomoći da preuzme kontrolu nad tim i to bi moglo da promeniti mnoge živote”, rekao je dr Metju Lam iz udruženja “Breakthrough Breast Cancer”.

Rezultati su objavljeni na internet žurnalu “Genome Medicine”.

b92

Komentari
Loading...