Nova uspešna terapija protiv raka bešike

Naučnici sa Univerziteta Queen Mary u Londonu razvili su novu uspešnu terapiju za borbu protiv raka bešike, što je prvi veliki napredak u borbi protiv ove bolesti u poslednjih više od 30 godina.

bešika

Terapija se zasniva delimično na uskraćivanju proteina kanceroznim tumorima koje oni koriste kao “kamuflažu” da bi izbegli napad imunogsistema.

Protiv proteina poznatog kao PD-L1 bori se lek koji se zasniva na antitelima MPDL3280A, koji je razvila kompanija Roche. Naučnici kažu da bi ovaj lek mogao da predstavlja početak nove ere u borbi protiv ove bolesti. U veoma detaljnom istraživanju objavljenom u časopisu Nature navodi se da lek, koji čini da tumor postane osetljiviji na imunisistem čoveka, skida “kamuflažu” ćelijama kancera te da su se neki pacijenti potpuno oporavili od smrtonosnog raka bešike.

Britanski centar za istraživanje bolesti raka saopštio je da oblast imunoterapije daje “mnogo uzbudljivih rezultata”. Sistem imuniteta je u delikatnoj ravnoteži sa nekim hemikalijama u telu i ohrabruje snažnu reakciju, dok druge pokušavaju da ga poraze. Tumori mogu da preotmu taj sistem kako bi se sakrili od imunog sistema. Jedan trik koji tumori koriste je protein PD-L1, koji se obično koristi za sprečavanje autoimunih bolesti.

Međunarodni tim naučnika radio je ispitivanja sa lekom u cilju blokade PD-L1 proteina kod 68 lica sa uznapredovanim oblikom raka bešike. Svi pacijenti probali su hemoterapiju i rečeno im je da imaju šest do osam meseci života. Kod više od polovine pacijenata, kod kojih je tumor koristio PD-L1 da se sakrije od sistema imuniteta, primećeni su znaci oporavka, dok kod dva pacijenta nakon tretmana uopšte nije bilo znakova raka. Svaki deseti pacijent reagovao je na eksperimentalnu terapiju čak i ako sporni protein nije bio prisutan u tumoru.

Ostalim se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...