Nova iskustva u lečenju epilepsije

0
Epileptički napadi kod najvećeg broja obolelih kontrolišu se lekovima, iako mnogi ne reaguju na terapiju. Rešenje može da bude operacija, koju u Srbiji rade jedino u Centru za epilepsiju, pri Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

06-vel

Oko 45 hiljada ljudi u Srbiji boluje od epilepsije. Kod najvećeg broja obolelih, epileptički napadi kontrolišu se lekovima. U 20 do 40 odsto slučajeva, međutim, pacijenti ne reaguju na takvu terapiju.

Za neke od njih, rešenje može da bude operacija, koju u Srbiji rade jedino lekari u Centru za epilepsiju, otvorenom u junu, pri Klinici za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Epilepsiju imaju uglavnom mladi, u najproduktivnijem periodu života. Visoke doze lekova otežavaju im učenje i rad. Uz sve neprijatnosti koje bolest donosi, u Srbiji postoje predrasude prema njoj. U nekim slučajevima, pri epileptičkim napadima ne pomažu ni lekovi.

“Deset odsto bolesnika ne reaguje na lekove i oni su osuđeni na sve komplikacije. To su ponovljeni napadi, padovi, povrede, i razni drugi problemi koji su posledica samih epileptičkih napada. Centri za epilepsiju treba da razmotre sve psihosocijalne probleme, ali i mogućnost da se epilepsija leči nekim drugim metodom koji nije primena lekova, a to je operativno lečenje”, kaže dr Dragoslav Sokić, načelnik Odelenja za epilepsiju KCS.

Operacija je, kažu lekari, uspešna u 80 odsto slučajeva. U Centru za epilepsiju u Beogradu, od juna je operisano deset pacijenata. Oni su odabrani posle složene dijagnostičke procedure. Najteži deo ispitivanja je snimanje epileptičkog napada, jer se mora prekinuti terapija lekovima, za šta je potrebna saglasnost pacijenta.

“Imamo odličan ishod. Osam pacijenata nema nikakve napade. To su vrlo brižljivo izabrani pacijenti koji su prošli čitavu proceduru i takvi pacijenti su iz stanja gde su imali tri do četiri ili više napada ušli u jedno višemesečno stanje bez napada”, navodi Dr Aleksandar Ristić, Centar za epilepsiju KCS-a.

Komplikacije posle operacije javljaju se u manje od pet do deset odsto slučajeva, iskustvo je vrhunskih svetskih stručnjaka.

“Najveći broj pacijenata posle operacije ne uzima lekove ili pije samo jedan lek. To je najveći napredak, jer ti pacijenti, kandidati za operaciju, često piju tri do pet vrsta lekova. Operacija, osim što kontroliše bolest, značajno umanjuje zavisnost od lekova, mada mi u terapiji rado ostavimo jedan lek”, kaže dr Imad Najm iz Centra za epilepsiju klinike “Klivlend” u Ohaju.

U beogradskom Centru za epilepsiju leče i oboleli iz susednih zemalja, a godišnje može da se operiše oko 150 pacijenata. Zbog uslova, stručnjaka i kvalitetne opreme, centar može da postane glavni u regionu, ocenjuju eksperti iz “Klivlenda” koji ovih dana borave u Beogradu.

PTC

Komentari
Loading...